У грудні 20% киян проігнорували квитанції на комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У грудні 20% киян проігнорували квитанції на комунальні послуги

Казна та Політика
3682
Таке постійно відбувається, коли підвищуються тарифи. Вважає директор КП “Головний інформаційно-обчислювальний центр” Валерій Місань.
“По квартплаті проплати за листопад (перший місяць з підвищеними тарифами) були на рівні 91,4%, по опаленню – 85%, по гарячій воді – 67%. У середньому по всіх послугах у нас вийшло близько 87%. У 2005 році, наприклад, коли значно подорожчала “комуналка”, падіння взагалі було до 50%”, – пояснив Місань.
Директор Інституту міста Олександр Сергієнко налаштований песимістичніше і пророкує кризу у комунальній системі столиці.
“У листопаді, за статистичними даними, рівень проплати за комунальні послуги по Києву був нижче 60%, тобто майже половина людей не заплатила. Це тягне за собою проблеми в комунальній сфері, адже немає грошей – немає чим платити зарплати, купувати комплектуючі і розраховуватися за газ”, – говорить експерт.
Ситуація посилюється також кількістю пільговиків: щоб хоч якось економити, ще 10 тисяч городян оформили субсидії на оплату ЖКГ.
“Кількість людей, які потребують допомоги, дуже зросла. Якщо на 1 грудня 2014 у нас отримували субсидію 32 тисячі сімей, то на 1 січня 2015-го – 41 тисяча”, – розповіли у Департаменті житлової інфраструктури.
Кияни ж кажуть, що грошей, щоб оплатити послуги ЖКГ, які значно подорожчали, вистачає не завжди.
На тому, що скорочення платежів прямо пов’язане з різким зростанням тарифів, наголошують і експерти.
“По-перше, безумовно, – тарифи. По-друге, з тих пір як люди стали розраховуватися безпосередньо з виконавцями послуг, а не через ЖЕКи, з’явилися проблеми. Наприклад, тим, у кого немає лічильників, тепер доводиться платити не тільки за споживану воду, а й за втрати води під час витоків. Природно, жителі, коли бачать такі квитанції, не поспішають йти платити”, – вважає Сергієнко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас