Білорусь має намір зберегти низку валютних обмежень всупереч умовам договору про ЄАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь має намір зберегти низку валютних обмежень всупереч умовам договору про ЄАЕС

Світ
521
Білорусь планує зберегти до 1 січня 2017 цілий ряд обмежень на валютному ринку, незважаючи на те, що це суперечить умовам договору про створення Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).
Як зазначається у статті головного спеціаліста управління валютного регулювання і валютного контролю Нацбанку Білорусі (НББ) Андрія Максимчика, опублікованої в офіційному виданні НББ, зокрема, Білорусь планує зберегти вимогу про обов’язковий продаж частини валютної виручки, обмеження на відкриття рахунків і вкладів в іноземній валюті за межами республіки, обмеження щодо низки валютних операцій, дозвільну систему при проведенні капітальних валютних операцій.
А.Максимчик нагадав, що з 1 січня 2015 року набрав чинності підписаний у травні 2014 року в Астані договір про ЄАЕС. Відповідно до договору, країни ЄАЕС зобов’язані привести до “єдиного знаменника” порядок використання валютних обмежень як в частині руху коштів по рахунку поточних операцій платіжного балансу, так і за операціями, пов’язаними з рухом капіталу. Введення обмежень можливе лише у виняткових випадках і на термін не більше 1 року. При цьому до виняткових випадків відносяться дефіцит платіжного балансу, зниження золотовалютних резервів нижче допустимого рівня і різкі коливання курсу нацвалюти.
В даний час в Білорусі на відміну від Росії і Казахстану продовжує діяти цілий ряд валютних обмежень. Зокрема, існує норма про обов’язковий продаж частини валютної виручки суб’єктами господарювання, яка була скасована в Казахстані в 1999 році, в Росії – в 2006 році.
Також діють обмеження на проведення суб’єктами господарювання авансових платежів з імпорту, за винятком платежів до Росії та Казахстану, обмеження на відкриття рахунків резидентами в іноземних банках (потрібен дозвіл НББ), лімітовані терміни проведення зовнішньоторговельних операцій. Крім того, введено норму про надання паспорта при купівлі фізособами валюти, необхідно отримувати дозвіл Нацбанку на операції з рухом капіталу, встановлено норму про цільову купівлю валюти на внутрішньому валютному ринку для суб’єктів господарювання.
Як повідомлялося, в 2006 році постановою правління Нацбанку був введений порядок обов’язкового продажу суб’єктами господарювання через Білоруську валютно-фондову біржу частини валютної виручки в розмірі 30%.
У грудні 2014 року для резидентів Білорусі норма обов’язкового продажу валютної виручки була збільшена до 50%. Тоді ж Нацбанк тимчасово призупинив роботу позабіржового валютного ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас