Інфляція у Великій Британії в грудні сповільнилась до мінімуму з 2000 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великій Британії в грудні сповільнилась до мінімуму з 2000 р

Світ
97
Споживчі ціни у Великій Британії в грудні 2014 року зросли на 0,5% в річному вираженні – це мінімальна інфляція з травня 2000 року, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Темпи зростання цін сповільнилися в порівнянні з 1% у листопаді.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували ослаблення інфляції до 0,7%.
Споживчі ціни не змінилися в порівнянні з листопадом 2014 року, тоді як експерти очікували їх збільшення на 0,1%. У попередньому місяці було відзначено їх зниження на 0,3%.
Ослаблення інфляції у Великобританії сприяє падіння цін на нафту, а також цінові війни роздрібних мереж.
Інфляція у Великобританії залишається нижче цільового рівня Банку Англії, що становить 2%, з січня 2014 року. Її відхилення від цільового рівня більш ніж на 1 процентний пункт вимагає від глави Банку Англії направляти лист з поясненнями такої динаміки і планованими заходами повернення показника до цільового рівня міністру фінансів країни Джорджу Осборну.
Таким чином, нинішньому главі британського ЦБ Марку Карні належить вперше направити подібний лист до Мінфіну. Останнє аналогічний лист було написано в лютому 2012 року Мервіну Кінгу, що очолював на той момент Банку Англії, тоді інфляція у Великобританії перевищувала 3%.
Індекс цін на продукти харчування, алкоголь та тютюнові вироби збільшився в грудні на 0,2% в порівнянні з тим же місяцем 2013 року, причому бакалійні товари та безалкогольні напої подешевшали на 1,2%, свіжі продукти харчування – на 2,3%, алкоголь і тютюн подорожчали на 5%.
Вартість енергоносіїв у Великобританії минулого місяця впала на 5,8%.
Індекс CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, в грудні виріс на 1,3% щодо попереднього місяця після підйому на 1,2% у листопаді. Експерти також очікували його підвищення на 1,3%.
Роздрібні ціни (індекс RPI) знизилися в грудні на 0,2% порівняно з попереднім місяцем (прогноз передбачав підвищення на 0,1%) і виросли на 1,6% в річному вираженні (прогноз – також 1,6%).
Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями при веденні переговорів про зарплату. Різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різними вагами авіатарифів, страхування та цін на бензин.
У вівторок також були оприлюднені офіційні дані про зміну цін на житло та цін виробників у Великобританії.
За відомостями ONS, житло у Великобританії в середньому подорожчало в листопаді на 10% в річному вираженні після листопадового підвищення цін на 10,4%. Аналітики очікували менш значного уповільнення зростання – на 9,8%.
Ціни британських виробників на сировинні та проміжні товари (індекс PPI Input) впали в грудні на 2,4% до листопада і на 10,7% в порівнянні з тим же місяцем 2013 року. Консенсус-прогноз припускав падіння першого показника на 2,6%, другого – на 11,5%.
Ціни виробників на готову продукцію (індекс PPI Output) зменшилися на 0,3% в помісячному вираженні і знизилися на 0,8% в річному вираженні. Експерти прогнозували зниження відповідно на 0,3% і 0,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас