Ринок скрапленого газу в 2014 р подолав позначку в 1 млн тонн - "А-95" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок скрапленого газу в 2014 р подолав позначку в 1 млн тонн - "А-95"

Енергетика
486
Баланс українського ринку скрапленого газу в 2014 році склав більше 1 млн тонн, збільшившись за рік на 12,7%, повідомили в консалтинговій групі “А-95” (Київ).
Експерти відзначають, що оцінку ринку ускладнює недоступність даних про споживання і поставки пропан-бутану в окупованому Криму.
“Без урахування півострова споживання склало близько 965 тис. тонн, тому навіть при песимістичних оцінках сумарний обсяг ринку країни в колишніх межах перевищив 1 млн тонн”, – цитує прес-служба експерта “А-95” Артема Куюна.
Як зазначили в компанії, враховуючи критичну ситуацію на сході країни, динаміка ринку в 2014 році перевершила всі очікування, а збільшення споживання в рівній мірі відбулося за рахунок автомобільного та промислового секторів ринку.
“Основним драйвером збільшення споживання газомоторного палива стало більш ніж 50% -е подорожчання бензину, а також більш приваблива цінова співвідношення газ/бензин. Так, якщо в 2014 році газ коштував дешевше марки А-95 в середньому на 45%, то в 2014 році – майже вдвічі “, – говорять експерти.
В “А-95” відзначили, що існують передумови для подальшого збільшення використання скрапленого газу як в автомобільному секторі, так і в промисловому, і в комунальному. Зростання цін на імпортний природний газ, а також очікуване підвищення цін на природний газ для побутових споживачів сприятимуть подальшому зростанню популярності пропан-бутану.
“Сектор промислового та побутового опалення пропан-бутаном залишається дуже перспективним напрямком росту ринку, проте його розвиток стримує відсталість нормативної бази”, – вважає А.Куюн.
В “А-95” також вважають, що великий потенціал, як і раніше, містить сектор автогазу.
“Розрахунки показують відчутне зростання торгової націнки в роздробі по даній групі газомоторного палива, що дає передумови для зниження цін. Цьому також сприятиме триваюче падіння цін на ринку Європи, які в 2014 році знизилися більш ніж в два рази”, – резюмують експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас