Бізнес не помітив поліпшення інвестклімату в Україні - Європейська бізнес асоціація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не помітив поліпшення інвестклімату в Україні - Європейська бізнес асоціація

Казна та Політика
1536
Інвестори не бачать кроків з боку влади, спрямованих на покращення умов ведення бізнесу.
Індекс інвестиційної привабливості України, що розраховується Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), за підсумками четвертого кварталу попереднього року склав 2,5, що є найнижчим показником за 2014-й.
Так, за підсумками першого кварталу він склав 2,72, у другому – 2,74, в третьому – 2,65. Найнижче значення за всю історію проведення дослідження – 1,81 в четвертому кварталі 2013 року.
“Підводячи підсумки цього складного і мінливого року, компанії-члени асоціації відзначають, що з початку року вони покладали великі надії на оновлену вертикаль влади і сподівалися на якісні перетворення в регуляторному полі та поліпшення інвестиційного клімату в державі. Однак на практиці кардинальних змін на краще так і не відбулося, в основному через анексію Криму, зовнішню агресію і загострення конфлікту на сході”, – відзначили в асоціації.
Настрій бізнес-середовища за останні три місяці 2014 отримав найгіршу оцінку – 1,9 бала. Динаміку інвестиційного клімату за останні три місяці бізнес оцінив у 2,6 бала. Очікування інвестиційного клімату на наступні три місяці майже не змінилися і дорівнюють 3 балам.
“Цей показник залишився на тому ж рівні, що й у попередні періоди. Стабільність цієї оцінки свідчить про відсутність динаміки як такої, оскільки інвестори поки не побачили реальних кроків з боку влади, спрямованих на покращення умов ведення бізнесу, хоча надія на позитивні перетворення залишається”, – йдеться в повідомленні.
Більшість опитаних підприємців (60%) стверджують, що не помітили змін зовсім; в третьому кварталі цей показник дорівнював 44%.
Кожен четвертий учасник опитування позитивно оцінили оновлення складу Верховної Ради і призначення нового уряду, 11% згадують точкові перетворення в регуляторному полі та покращення діалогу з представниками владних структур.
“Лише 4% респондентів серед позитивів за останні три місяці згадують про підписання “люстрационного” закону”, – відзначають в ЄБА.
Дослідники підкреслюють, що відсутність видимих реформ, яких очікувало бізнес-середовище протягом усього року, викликає хвилю невдоволення.
“Правова та економічна нестабільність, а також адміністративний тиск і корупція в органах місцевої влади на тлі проведення АТО і агресії з боку Російської Федерації, безумовно, викликають занепокоєння інвесторів і впливають на стратегічне планування бізнес-діяльності на наступний рік. Саме тому 30% опитаних вважають конфлікт на Донбасі одним з основних негативних чинників розвитку та економічного зростання України за європейським зразком”, – додають в асоціації.
Оцінка інвестиційної привабливості України проводилася ЄБА спільно з дослідницькою компанією InMind. Індекс розраховується як середнє арифметичне оцінок п’яти аспектів інвестиційного клімату.
Респондентами виступили 82 керівника компаній-членів Асоціації, найбільших іноземних і вітчизняних інвесторів. Опитування проводиться щоквартально.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас