Великі підприємства вперше за останні чотири квартали оцінили стан своїх підприємств позитивно - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі підприємства вперше за останні чотири квартали оцінили стан своїх підприємств позитивно - НБУ

Фондовий ринок
419
Національний банк, за підсумками проведеного опитування керівників підприємств, відзначає погіршення інфляційних очікувань бізнесу на найближчі 12 місяців.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
В опитуванні, яке проводилося з 14 листопада по 5 грудня, взяли участь 976 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.
Результати опитування, на думку НБУ, очікувані і відображають складну ситуацію в економіці України.
“У наступні 12 місяців респонденти очікують зростання споживчих цін і витрат на виробництво, що зумовлено знеціненням гривні до долара США. Разом з цим найменший вплив на зростання цін мають динаміка цін на світових ринках і пропозиція грошей (відзначили 15,1% і 15,6 % респондентів відповідно) “, – йдеться в повідомленні.
У той же час з’явилися сигнали поступового поліпшення ситуації в середньостроковій перспективі.
Респонденти п’ятий квартал поспіль оцінюють поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств негативно, але баланс оцінок покращився і становить (-5,6%) у порівнянні з (-8,2%) у третьому кварталі 2014 року – переважно за рахунок підприємств сільського господарства і добувної промисловості.
Великі підприємства вперше за останні чотири квартали оцінили фінансово-економічний стан своїх підприємств позитивно.
За очікуваннями респондентів, у наступні три місяці відзначається висока потреба в позикових коштах.
Частка респондентів, які планують брати кредити в гривні, залишається найбільшою – 86,5%, проте зросла частка тих, хто планує брати кредити в доларах США.
Як повідомляло агентство, НБУ щоквартально проводить опитування керівників підприємств щодо їх очікувань в бізнес-сфері на найближчі 12 місяців.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас