Україна відновила імпорт газу з боку Угорщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відновила імпорт газу з боку Угорщини

Енергетика
205
Україна 10 січня відновила постачання природного газу з боку Угорщини, повідомила прес-служба ПАТ “Укртрансгаз”.
За її даними, імпорт газу з цього напрямку найближчим часом планується здійснювати в обсязі 2,7 млн куб. м на добу.
В “Укртрансгазі” нагадують, що в 2014 році з боку Угорщини в Україну було поставлено 0,6 млрд куб. м газу.
Як повідомлялося, газотранспортний оператор Угорщини FGSZ Ltd в кінці вересня 2014 заявив про призупинення поставок газу в Україну “з технічних причин до подальшого повідомлення”. НАК “Нафтогаз України” пов’язував цей факт з візитом в Будапешт голови ВАТ “Газпром” Олексія Міллера і “газовими переговорами” України і РФ за участю ЄС.
Призупинення подачі газу “Нафтогаз” назвав несподіваною і незрозумілою, тому що між “Укртрансгазом” і FGSZ діє контракт, який регулює потік газу між Україною та Угорщиною в обох напрямках. У той же час НАК уточнював, що обидва оператори не мають стандартного договору сполуки (interconnection agreement), хоча “Укртрансгаз” неодноразово висловлював прохання підписати такий договір відповідно до вимог Енергетичного співтовариства.
Глава угорського уряду Віктор Орбан в жовтні минулого року в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель повідомив, що запуск на повну потужність словацько-угорського газопроводу з 1 січня 2015 року дасть змогу Угорщини відновити постачання газу в Україну, якщо в цьому буде необхідність.
За його словами, Угорщина має намір керуватися єдиною загальноєвропейською енергетичною політикою, однак її пріоритетним завданням є забезпечення власної енергетичної безпеки і заповнення сховищ газу.
Як повідомлялося, Україна в 2014 році збільшила імпорт природного газу з Європи в 2,4 рази (на 3 млрд куб. м) порівняно з 2013 роком – до 5,1 млрд куб. м. У тому числі з боку Словаччини імпортовано 3,6 млрд куб. м, Польщі – 0,9 млрд куб. м, Угорщини – 0,6 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас