Спадщина кризи: обсяг суверенних бондів з негативною прибутковістю в єврозоні досяг рекордних 1,2 трлн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спадщина кризи: обсяг суверенних бондів з негативною прибутковістю в єврозоні досяг рекордних 1,2 трлн євро

Кредит&Депозит
361
Обсяг облігацій держав єврозони, що перебувають в обігу, і мають негативну прибутковість, досяг рекордних 1,2 трлн євро, пише газета Financial Times.
Цей показник дорівнює близько 25% загального обсягу суверенних бондів регіону, що перебувають в обігу в даний час, і ще в жовтні 2014 він становив лише 500 млрд євро, свідчать дані Bank of America Merrill Lynch (BoAML).
Інвестори, зацікавлені у вкладенні коштів в активи “тихої гавані”, змушені платити за безпеку своїх інвестицій, у той час як для отримання доходу їм необхідно інвестувати в папери з більш тривалими термінами обігу або в бонди більш низької якості.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) вперше знизив ставку за депозитами до негативного рівня у червні минулого року – до мінус 0,1%, змусивши інвесторів платити за розміщення коштів на депозитах в ЦБ.
Таким чином, Центробанк єврозони прагнув підштовхнути банки до більш активних інвестицій в економіку. У вересні ставка за депозитами була знижена до мінус 0,2%.
ЄЦБ хотів, щоб інвестори переводили свої кошти у більш ризиковані активи”, – зазначив старший кредитний стратег BoAML Барнабі Мартін.
Насправді ЄЦБ створив “абсолютно новий клас активів” – облігації з негативною дохідністю, опустивши ставку по депозитах нижче нуля, додав експерт.
Негативну прибутковість мають, головним чином, короткострокові облігації ключових європейських держав.
Серед бондів периферійних країн єврозони негативну прибутковість показували дворічні облігації Ірландії: прибутковість цих паперів опускалася нижче нуля у вересні минулого року, проте потім знову піднялася вище нульового рівня.
Процентні ставки дворічних бондів Іспанії та Італії знаходяться трохи вище нуля, складаючи відповідно 0,4% і 0,5%.
З урахуванням наближення парламентських виборів в Греції багато керуючих воліють дотримуватися інвестицій лише в папери ключових країн регіону, побоюючись, що підвищення вартості запозичення для Греції пошириться і на інші європейські держави.
“Це спадок кризи – багато інвестиційних керуючі усвідомлюють ризики, що існують в периферійних країнах єврозони, і можливість зростання волатильності ринків”, – зазначив старший економіст з європейських ринків Jefferies Марчел Олександрович.
Вартість запозичення для держав єврозони знизилася до рекордно низьких рівнів на тлі зрослих очікувань того, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) приступить до викупу держоблігацій і може оголосити про це вже на найближчому засіданні – 22 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас