Падіння євро поки в інтересах ЄЦБ і бізнесу єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння євро поки в інтересах ЄЦБ і бізнесу єврозони

Валюта
1028
У березні 2014 за один євро на міжнародному валютному ринку давали 1 долар і 39 американських центів, до вересня курс знизився до 1,29, а зараз, на початку січня 2015 року, євро опустився нижче 1,19 долара США. Це найнижчий рівень з 2006 року. У наявності досить швидка і істотна, але зовсім не несподівана девальвація єдиної європейської валюти.
Політика ЄЦБ і ФРС може призвести до паритету валют
“В принципі відбувається саме те, що багато аналітиків останнім часом і прогнозували”, – підкреслив у розмові з DW експерт Deutsche Bank Штефан Шнайдер (Stefan Schneider). Він нагадав: Федеральна резервна система США (ФРС) ще навесні минулого року взяла курс на поступове згортання політики наддешевих грошей, а в середині нинішнього року в Сполучених Штатах очікується перше за дев’ять років підвищення базової процентної ставки. Це пов’язано з тим, що в американській економіці після цілого ряду років пробуксовки нарешті почався широкомасштабний підйом.
У той же час в єврозоні економічна динаміка залишається низькою, тому Європейський центральний банк (ЄЦБ), навпаки, вживає додаткових заходів по закачуванню грошей в економіку і зовсім не збирається підвищувати базову ставку, знижену вже практично до нуля. У такій ситуації глобальні грошові потоки направляються, природно, туди, де є перспектива зростання процентних ставок.
Різноспрямована політика двох найважливіших центральних банків планети і є основна фундаментальна причина значного зміцнення долара по відношенню до євро (і багатьом іншим грошовим одиницям). Причому процес цей може розтягнутися на кілька років і в якийсь момент, за прогнозами цілого ряду банків, у тому числі і Deutsche Bank, привести до паритету двох ключових резервних валют. Іншими словами, до ситуації, коли один євро коштуватиме 1 долар, що вже траплялося в 1999-2000 і 2002 роках.
“Надати позитивний вплив на економіки Південної Європи”
Так що в 2015 році курс євро до долара буде і далі падати, але жителям Німеччини та всієї єврозони турбуватися з цього приводу не варто, підкреслив Штефан Шнайдер. Навпаки, загальна грошова одиниця, яка дешевшає, сприятиме зростанню міжнародної конкурентоспроможності європейських експортерів, особливо на ринку США.
Підприємства з єврозони, зокрема, зміцнять свої позиції по відношенню до конкурентів з Японії, де в останні роки значно знизився курс ієни. Правда, подорожчає імпорт, причому не тільки з Америки, а й з Азії, звідки надходять, наприклад, комп’ютери та електроніка. Втім, в ситуації, коли єврозоні загрожує дефляція, посилення інфляційних тенденцій не просто бажано, а навіть необхідно.
Так що девальвація євро повністю вписується до концепцію голови Європейського центрального банку Маріо Драгі, переконаний головний аналітик Bremer Landesbank Фолькер Хелльмайер (Folker Hellmeyer): “Він явно прагне до слабшого євро, щоб тим самим надати позитивний вплив на національні економіки, особливо в Південній Європі”. Правда, ЄЦБ збиває курс не безпосередньо, за допомогою валютних інтервенцій, а побічно, запускаючи друкарський верстат.
Ризик підірвати довіру іноземних інвесторів
Так, черговий виток падіння євро на початку 2015 багато в чому викликаний опублікованими 2 січня в німецькій газеті Handelsblatt інтерв’ю Маріо Драгі, в якому він натякнув на можливість вже незабаром приступити до широкомасштабної скупки держоблігацій країн єврозони.
Іншою причиною падіння євро нижче психологічно важливої позначки в 1,20 стала спалахнула дискусія про можливість виходу Греції з єврозони. Це пов’язано з призначеними на 25 січня достроковими парламентськими виборами: на них може перемогти коаліція лівих радикалів Сіріза, яка загрожує покласти край узгодженої з міжнародними кредиторами політиці реформ і жорсткої економії.
Якщо після виборів грецька криза загостритися, то це викличе не тільки подальше зниження курсу євро, що в цілому очікувано і позитивно, але і цілий ряд суто негативних ефектів, попередив у бесіді з DW фінансовий аналітик Крістоф Цверман (Christoph Zwermann): “Може початися нова криза в єврозоні – просто тому, що різко впаде довіра до євро і до Європи”. За його словами, іноземні інвестори, які вже зараз несуть в єврозоні втрати через низький обмінний курс, можуть почати виводити свій капітал – не тільки з Греції, а й з інших країн ЄС.
Підірвати довіру інвесторів – небезпека куди серйозніша, ніж високий курс євро, запевнив Крістоф Цверман. “У Німеччині великі експортні компанії, – нагадав він, – цілком справляються з курсом 1,40 і навіть при ньому залишаються конкурентоспроможними”. Проблема в тому, що в єврозоні з її 19 країнами-членами є не тільки потужні німецькі експортери, але і слабші фірми з Греції та Португалії, Іспанії, Італії, Франції …
Хільке Фішер, Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас