З вкладників будуть вимагати більше грошей через неясність у Податковому кодексі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З вкладників будуть вимагати більше грошей через неясність у Податковому кодексі

Кредит&Депозит
3293
Банкіри не знають, скільки перераховувати з депозитів українців до держбюджету. Виконавчий директор Незалежної асоціації Банків Олена Коробкова розіслала на цей рахунок екстрений лист (№2323-05/01) головам правління банків, а також до Державної фіскальної служби і Мінфіну. Через нову законодавчу колізію.
У ньому нагадала, що у зв’язку зі змінами до Податкового кодексу (закон №71-VІІІ), які Верховна Рада прийняла в кінці грудня 2014, в Україні з 1 січня 2015 вводиться 20% -вий податок з доходів за депозитами. Тобто з процентної ставки, нарахованої банком за вкладом людини (а також 1,5% військового збору). Відповідна норма міститься в пп.167.5.1 Кодексу.
Водночас автори закону №71-VІІІ не прибрали з нього стару норму – пп.170.4.1. Ймовірно через недогляд. Саме цією статтею Податкового кодексу вперше було запроваджено оподаткування депозитів населення в Україні з 1 серпня 2014 І ставку встановили на рівні 15% доходу. Нагадаємо, що сплачували її самі банки: вони є податковими агентами і автоматично (без заповнення будь-яких декларацій або звітів людьми) перераховували 15% від депозитного заробітку громадян до держбюджету.
До слова, перераховували чимало: згідно зі статистикою НБУ, на 1 грудня 2014 на рахунках українських банків населення тримало 417,2 млрд грн. – приблизно 50/50 гривні і валюти. Якщо врахувати, що, за даними того ж Нацбанку, середня ставка за вкладами в нацвалюті становила 20,1% і 8,9% у валюті, то сукупно до держбюджету за рік має надійти близько 18,1 млрд. грн.
Це приблизний розрахунок за умови збереження розміру загального депозитного портфеля населення в банках (за умови його нескорочення), та за ставкою в 15%. Якщо підняти її до 20%, як передбачається в законопроекті №71-VІІІ, то держбюджет повинен отримати більше – 24,2 млрд. грн.
Головне питання для банкірів на сьогодні: за якою ставкою їм оподатковувати доходи від депозитів? За новою версією Податкового Кодексу – 20% або старою (яку не змінили, швидше за все, через недогляд) – по 15%. На це питання повинні відповісти в Мінфіні та Державній фіскальній службі. А краще – законодавці. Адже протиріччя в Податковому кодексі наявності, і якщо банкіри почнуть застосовувати більш високу ставку, кожен вкладник в країні зможе подати на них до суду за переплачені до держбюджету 5%.
Так як будь-які помилки і прорахунки в чинному законодавстві прийнято трактувати на користь населення, юристи наполягають на сплаті більш низької ставки до внесення відповідних змін до Податкового Кодексу. «На мій погляд, справедливо буде застосування 15% -ної ставки, тому в ній чітко зазначено про оподаткування вкладів», – прокоментував «Вістям» ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Правда, він же зазначив, щоб ухилитися від оподаткування депозитів в цілому не вдасться. «Платити все одно доведеться. З іншого боку, якщо врахувати, що будь-які зміни в податкове законодавство повинні проводитися за півроку до початку бюджетного року, то все що внесено в податкове законодавство взагалі не повинно діяти. Однак у зв’язку з відсутністю незалежної судової системи на цю пряму норму закону не варто сильно розраховувати», – резюмував він.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас