Україна заплатила за дві нові партії африканського вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна заплатила за дві нові партії африканського вугілля

Енергетика
872
Україна заплатила за ще два кораблі з вугіллям з Південноафриканської республіки, про який в ГПУ заявили, що воно “погане і не горить у вітчизняних теплоелектростанціях”.
Про це Українській правді повідомив директор компанії Steel Мont Раджеш Кумар Сарайя.
За його словами, компанія отримала повний розрахунок від української сторони – компанії “Укрінтеренерго” – за п’яте і шосте судно з вугіллям. Як повідомили в Steel Mont Trading, обсяг поставки – 162,15 тис. тонн з 410 тисяч.
Разом з тим джерело в Міненерго повідомило Українській правді, що п’яте судно з оплаченим вугіллям вже розвантажено на терміналах “ТІС” (Одеська обл.), а шосте зайде в порт Іллічівська 10 січня.
Ціна за тонну вугілля в даній поставці складає 80 доларів (ціна вугілля попередньої поставки – трьох суден з ПАР – становила 86 доларів/тонна).
При цьому, за даними джерела, “Центренерго” направило на адресу голови Міненерго лист, що претензій за якістю цього вугілля немає.
Також, за даними співрозмовника, інформація про поставку в Україну 100 000 тон вугілля відповідає дійсно, “але до енергетичного вугілля не має ніякого відношення”.
“Росія почала відвантажувати тільки кокс”, – повідомило джерело.
Раніше голова Міненерго Володимир Демчишин заявив, що вугілля “везуть з далекого зарубіжжя”, однак не уточнив, що поставка планується з ПАР.
Як відомо, Україна і Steelmont підписали контракт на поставку 6 суден з вугіллям з ПАР. Після отримання трьох з них стало відомо, що вугілля “не горить в українських ТЕС”. Про це, зокрема, заявив Генпрокурор Віталій Ярема.
За його словами, у Генпрокуратури є докази, що вугілля з ПАР неякісне і не відповідає стандартам, які використовуються на Зміївській, Трипільській та Старобешівській ТЕС, які знаходяться в структурі “Центренерго”.
У зв’язку з цим чиновникам Держкомпанії “Центренерго” було оголошено підозру у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.
Печерський суд Києва встановив суму застави для директора “Укрінтеренерго” Володимира Зіневича. Напередодні Зіневич був примусово доставлений до суду, який обрав для нього запобіжний захід на увазі 2 міс. утримання під вартою.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас