Падіння цін на нафту сприятливо позначиться на економіці більшості країн, що розвиваються - СБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту сприятливо позначиться на економіці більшості країн, що розвиваються - СБ

Енергетика
488
Падіння цін на нафту на світових ринках буде вигідним для більшості країн, що розвиваються, якщо цей процес буде супроводжуватися прискоренням зростання світової економіки, говориться в огляді Світового банку (СБ) “Глобальні економічні перспективи”.
Крім того, СБ закликає emerging markets в умовах такої динаміки нафтових цін провести реформу паливних субсидій, що спотворюють ринок, і привести державні фінанси в порядок.
Виходячи з даних довгострокових спостережень, СБ припускає, що падіння цін на нафту на 30% може сприяти зростанню світової економіки на 0,5% в середньостроковій перспективі, говориться в огляді. Кожні 10% зниження цін на нафту підсилюють зростання економіки країн-імпортерів на 0,1-0,5 процентного пункту (п.п.) залежно від частки закупівель нафти за кордоном у ВВП. Наприклад, у Китаї позитивний вплив на підйом економіки складе 0,1-0,2 п.п., так як на нафту припадає лише 18% у структурі енергоспоживання, а 68% забезпечує вугілля.
У числі країн з економікою, що розвивається, яким сприяє падіння нафтових цін, СБ називає Бразилію, Індію, Індонезію, ПАР і Туреччину.
Разом з тим дешева нафта є серйозною проблемою більшості країн-експортерів цього палива, яким загрожують ослаблення економічного зростання, погіршення стану державних фінансів та зовнішніх розрахунків. У цій групі Світовий банк виділяє Росію, рецесія в якій також створює ризики ослаблення зростання в країнах Центральної Азії, Нігерію і Венесуелу.
У разі зниження середньорічної ціни нафти на 10% зростання ВВП експортерів нафти, включаючи РФ, держави Близького Сходу та Північної Африки, може ослабнути на 0,8-2,5 п.п. в рік, наступний за таким падінням.
При цьому інфляція в 2015 році буде на 0,4-0,9 п.п. менше, ніж була б у відсутність такого фактора.
Вплив зниження нафтових цін на інфляцію, ймовірно, буде носити тимчасовий характер, оскільки, як правило, на ВВП та інфляцію в більшій мірі впливає підвищення ціни нафти, а не її зменшення.
“Зниження цін на нафту відбувається під впливом сукупності факторів, у числі яких – кілька років несподіваного зростання пропозиції нафти і спаду попиту на неї, зменшення геополітичних ризиків в деяких регіонах світу, істотний перегляд політичних цілей Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і підвищення курсу долара США. Хоча відносна сила впливу чинників, що призвели до недавнього падіння цін, залишається невизначеною, як видається, провідну роль в цьому зіграли фактори з боку пропозиції “, – вважають експерти Світового банку.
Падіння нафти може означати закінчення “суперциклу” зростання цін на сировину. СБ зазначає “цікаві паралелі” з обвалом цін на нафту в 1985-86 роках після того, як розвиток технологій дозволило видобувати сировину в Північному морі і на Алясці. Після обвалу 1985-86 років ціни на нафту залишалися низькими більше 15 років.
У доповіді Світового банку також відзначається поступове уповільнення зростання світової торгівлі під впливом як циклічних, так і довгострокових чинників. У 2012-2013 роках підйом становив менше 3,5%, тоді як середньорічний приріст до світової фінансової кризи дорівнював приблизно 7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас