Білорусь скасувала податок з купівлі валюти на біржі - "спекулятивні настрої" вляглися? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь скасувала податок з купівлі валюти на біржі - "спекулятивні настрої" вляглися?

Світ
772
Влада Білорусі з 8 січня перестане стягувати податок при купівлі валюти на біржі. Про це йдеться в постанові уряду країни від 6 січня 2015 року.
«Установити з 8 січня 2015 ставку податку на біржові операції з придбання іноземної валюти на торгах відкритого акціонерного товариства” Білоруська валютно-фондова біржа “у розмірі нуль відсотків», – наголошується в документі.
Нагадаємо, що в Білорусі 19 грудня 2014 був введений збір у розмірі 30% з покупців готівкової валюти. У повідомленні Нацбанку країни тоді пояснювалося прийняття даної міри необхідністю «підвищити привабливість заощаджень в білоруських рублях, збалансувати валютний ринок в умовах підвищеного попиту на іноземну валюту і не допустити зростання спекулятивних настроїв».
З 29 грудня ставка податку була знижена до 20%, так як в Нацбанку порахували, що ажіотажного попиту на іноземну валюту не спостерігається. У повідомленні регулятора зазначалося, що «в міру закріплення позитивних тенденцій на фінансовому ринку будуть прийматися подальші кроки щодо зниження комісійного збору».
На початку січня ставка збору була знижена до 10% – з 5 січня для біржових операцій, а з 6 січня – для населення.
«В цілому ситуація на валютному ринку країни залишається стійкою. Операції з купівлі-продажу населенням іноземної валюти з банками в даний час здійснюються у звичайному режимі, більшість обмінних пунктів і кас банків забезпечено готівковою іноземною валютою в достатніх обсягах. При цьому юридичні та фізичні особи останнім часом продають валюти більше, ніж купують », – йшлося в повідомленні регулятора.
Поки невідомо, коли буде скасовано податок на купівлю валюти для населення. Раніше заступник міністра фінансів Білорусі Максим Єрмолович заявив, що дію збору передбачено до 1 лютого 2015 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас