Китай скасував квоти на експорт рідкоземельних металів з 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай скасував квоти на експорт рідкоземельних металів з 2015 року

Світ
382
Китай скасував квоти на експорт рідкоземельних металів (РЗМ), що діяли в країні протягом десятиліття.
Згідно з повідомленням міністерства торгівлі, рідкоземельні метали з 2015 року виключені зі списку продуктів, щодо яких діють експортні квоти.
Тепер для отримання ліцензії на експорт цих металів виробникам потрібна лише наявність контрактів з покупцями.
Система квот на експорт РЗМ, що діяла в Китаї, викликала торговельні суперечки з основними споживачами металів, включаючи США і Японію, а також підштовхнула інші країни до збільшення інвестицій у видобуток цих видів сировини.
Світова організація торгівлі (СОТ), що розглядала скарги низки держав, в 2013 році встановила, що китайська система квот на експорт РЗМ порушує правила світової торгівлі.
Китай намагався оскаржити це рішення, проте його апеляція була відхилена в серпні 2014 року.
“Квота на експорт рідкоземельних металів, ймовірно, скасована владою КНР у зв’язку з рішенням СОТ, – відзначає аналітик інвестбанку North Square Blue Oak Френк Танг. – Китай є членом СОТ і має виконувати правила цієї організації”.
Політика квот на експорт рідкоземельних металів виявилася не надто корисною для КНР, пише газета The Wall Street Journal. В останні роки обсяг поставок РЗМ з країни був нижче квоти, оскільки багато споживачів знайшли можливості для закупівлі металів, що широко використовуються у високотехнологічних галузях, в інших регіонах.
За 11 місяців минулого року Китай експортував 24,866 тис. тонн рідкоземельних металів, що істотно нижче квоти на 2014 рік, яка складала 30,611 тис. тонн. У 2013 році обсяги експорту також були істотно меншими від квоти.
У 2010 році Китай скоротив квоту на експорт РЗМ на 40% порівняно з попереднім роком, що спровокувало стрибок цін на ці метали, в деяких випадках в 10 разів.
Країна виправдовувала збільшення квот в першу чергу прагненням мінімізувати збиток для екології, викликаний надмірним видобутком мінералів.
До недавнього часу на Китай припадало близько 93% світового видобутку рідкоземельних металів, однак до теперішнього часу він скоротився до 86%.
Рідкоземельні метали – група з 17 елементів, що включає лантан, скандій, ітрій і лантаноїди. Незважаючи на назву, з точки зору природних запасів рідкоземельні елементи не є рідкісними: за сумарною поширеністю вони в десятки разів перевершують, наприклад, молібден і вольфрам. Однак капітальні витрати на їх видобуток вважаються більш значними.
РЗМ використовують в радіоелектроніці, атомній техніці, машинобудуванні, хімічній і скляній промисловості. Зокрема, вони знайшли застосування в гібридних автомобілях і музичних програвачах.
Найбільшим світовим споживачем цього виду сировини є Японія. Фактична монополія Китаю на видобуток РЗМ дозволила Пекіну призупинити їх постачання в Японію в 2010 році під час загострення територіальної суперечки між двома країнами.
За оцінкою Геологічної служби США, розвідані світові запаси рідкоземельних металів перевищують 100 млн тонн, вони знаходяться переважно в Китаї, Росії та інших колишніх республіках СРСР, а також у США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас