Стара пісня: економічні прогнози на 2015 рік виглядають точнісінько, як і на 2014-й — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стара пісня: економічні прогнози на 2015 рік виглядають точнісінько, як і на 2014-й

Світ
2208
Уявіть собі, що десять років тому групу економістів посвятили в таємницю ключових американських показників на початок 2015 року. Їм би розказали, що в останньому кварталі ВВП виросте в річному вираженні на 5%, що безробіття складе 5,8% і буде далі зменшуватись, і що інфляція складе 1,3%. Якими були б їх прогнози щодо рівня короткострокових процентних ставок на сьогодні? Можливо, 3%? Або 4%?
Можна сміливо побитися об заклад, що жоден економіст не міг би передбачити реальний рівень процентних ставок в 0% -0,25%. Ці низькі ставки – ключ до розуміння перспектив розвитку ринку в 2015 році. Федеральний резерв зберіг ставки настільки низькими, оскільки боїться, що передчасний перехід до жорсткої політики може зашкодити економіці, яка ще не повністю одужала після фінансової кризи 2007-08 років. Можливо, 2015 рік принесе перше підвищення ставок, але якщо не буде сплеску інфляції (що мало імовірно), ФРС буде діяти дуже обережно. В будь-якому іншому місці, це здається малоймовірним – навряд чи Європейський центральний банк чи Банк Японії мають намір посилити політику в найближчі 12 місяців.
Враховуючи ці обставини, стає зрозуміло, чому інвестори входять в Новий рік з таким оптимістичним настроєм. Опитування серед британських фондових менеджерів Асоціації інвестиційних компаній виявило, що 91% з них очікують зростання фондових ринків у 2015 році. Опитування, проведене Bank of America Merrill Lynch серед фондових менеджерів, вказує, що 60% інвесторів очікують зміцнення глобальної економіки в новому році.
Інвестори були такими ж оптимістичними і на початку 2014 року. Незважаючи на те, що “бики” зрештою виявилися праві щодо американського фондового ринку – після декількох коливань – цей самий прогноз виявився хибним для ринків, що розвиваються. З чотирьох країн БРІК, Росія рухається до рецесії, Бразилія ледь росте, і зростання в Китаї сповільнилося; тільки в Індії перспективи йдуть на покращення. Падіння цін на сировину в 2014 році, в першу чергу на нафту, було пов’язане зі слабкістю зростання в країнах, що розвиваються.
Зниження цін на сировинні товари опустило вниз інфляцію і вкотре зменшило кількість охочих давати коментарі щодо ринків державних облігацій. На початку 2013 року, було багато розмов про “велику ротацію” облігацій в акції; і коли попереду замаячив 2014 рік, прогнози були такі ж самі. Незважаючи на це, прибутковість по 10-річних казначейських облігаціях падала протягом року, а по 10-річних німецьких паперах дохідність навіть опустилась до рекордно низького рівня.
Знову ж, очікується, що дохідність за цінними паперами в 2015 році збільшиться. За прогнозами 74 експертів, опитаних Bloomberg, 10-річні облігації досягнуть 3% до кінця року, порівнюючи з 2,21% 29 грудня. Але цілком можливо, що ці прогнози виявляться неточними.
Політичний ризик був одним з факторів, який підтримував ринок цінних паперів в 2014 році на висоті, і він нікуди не зник. Перспектива дострокових загальних виборів у Греції призвела до подальшого розвитку кризи в зоні євро. Якщо переможе партія лівого крила “Сиріза” (і у неї є невеликий відрив, згідно з останніми опитуваннями), тоді одразу почнуться незручні переговори щодо заборгованості перед інститутами ЄС та подальших реформ в грецькій економіці. Результат цілком може бути, таким що Греція змушена буде вийти з єврозони. (Британський букмекер Ladbrokes приймає навіть на це ставки). Хоча більшість експертів, здається, відчувають, що зараз ці спроби виходу будуть жорсткіше присікати, ніж це було у 2011 і 2012 роках.
Євро задумувався як валюта без механізму виходу з неї. Якщо дозволити Греції піти – це може створити жахливий прецедент. Це може бути як крах Lehman, тільки в єврозоні – регулятори думали, що наслідки краху інвестиційного банку в 2008 році можна заморозити, але це банкрутство запустило кризу довіри. Тим часом грецькі загрози підігрівають й іншу причину для суперечок та букмекерських ставок: чи буде долар рости по відношенню до євро.
Греція – не єдина політична проблема. У травні Великобританію очікують загальні вибори, що може призвести до чергового “зависання” парламенту; Іспанія повинна провести вибори до кінця 2015 року, і у неї є партія на зразок грецької “Сирізи” – “Подемос”, яка також має непоганий рівень підтримки.
Найбільш вірогідним результатом є те, що фондові ринки будуть поводити себе хаотично ще найближчі 12 місяців, з кількома коливаннями. Зміцнення світової економіки скоріше за все дасть поштовх потужному “бичачому тренду”, а крах – втрату американською економікою позитивного імпульсу та перехід до жорсткої грошово-кредитної політики. В будь-якому разі – припасіть для себе каску.
За матеріалами The Economist
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас