У нафтового ринку будуть проблеми через зростання поставок - Morgan Stanley — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У нафтового ринку будуть проблеми через зростання поставок - Morgan Stanley

Фондовий ринок
1792
Нафтовий ринок зіткнеться з подальшими проблемами в 2015 році, оскільки зростання поставок з Росії та Іраку збільшує надлишок енергоносіїв на ринку, який сприяв падінню цін на нафту майже на 50% в 2014 році, вважають аналітики Morgan Stanley.
Крім очікуваного зростання обсягів експорту нафти з Росії та Іраку, експерти прогнозують збільшення видобутку на родовищах в Західній Африці, Латинській Америці, США та Канаді. Це компенсує ймовірне скорочення видобутку нафти в Лівії, відзначає аналітик Morgan Stanley Адам Лонгсон.
“Ціни на нафту продовжують падати при дуже низьких обсягах видобутку в Лівії, і складно уявити зміну базових для ринку чинників у найближчій перспективі, – йдеться в огляді Morgan Stanley. – З’являються нові сигнали для занепокоєння, і це підвищує ймовірність розвитку ринкової ситуації за нашим “ведмежим” сценарієм”.
Згідно з даними міністерства нафти Іраку, виробництво нафти в країні в грудні склало 2,94 млн б/д, що є максимумом з 80-х років. У січні Ірак планує збільшити видобуток до 3,3 млн б/д.
Виробництво нафти в Росії зросло в грудні на 0,3%, досягши максимальної за пострадянський період позначки в 10,667 млн б/д, свідчать попередні дані Міненерго РФ.
Зростання поставок нафти з Іраку і Росії буде компенсувати зниження видобутку в Лівії, прогнозують експерти Morgan Stanley. Лівія скоротила виробництво нафти в листопаді на 65% – до рівня нижче 300 тис. б/д – мінімуму з травня, у зв’язку з озброєними атаками на її нафтові об’єкти.
За оцінками Morgan Stanley, збільшити видобуток може і Іран – на 500 тис. б/д, якщо західні країни знімуть санкції, введені проти цієї країни.
“З урахуванням очікуваного сезонного скорочення попиту та нинішнього збільшення поставок, надлишок нафти на ринку буде рости в найближчі місяці, – йдеться в повідомленні Morgan Stanley. – Необхідно буде позбутися надлишкових запасів, перш ніж ціни на нафту знову почнуть рости”.
Лютневі ф’ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 11:10 МСК у вівторок знизилися в ціні на $0,41 (0,77%) – до $52,7 за барель. До закриття ринку в понеділок вартість ф’ючерсів обвалилася до $53,11 за барель – мінімуму з 1 травня 2009 року.
Ціна ф’ючерса на нафту WTI на лютий на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилася на $0,51 (1,02%) – до $49,53 за барель. За підсумками попередньої сесії контракт подешевшав до $50,04 за барель – мінімуму з 28 квітня 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас