Україна має великі шанси позбутися всеохопної сили олігархів – американський експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має великі шанси позбутися всеохопної сили олігархів – американський експерт

Казна та Політика
1718
Із часу Революції гідності й початку війни на сході України шанси українців позбутися всеохопної сили олігархів суттєво зросли. Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Пітерсона (США) Андерс Ослунд.
«За останні роки статки українських олігархів скоротилися дуже сильно. Достатньо подивитися на оцінки їх впливовості виданням «Форбс», і ви зрозумієте, що металургійна галузь перебуває у занепаді через несприятливий бізнес-цикл. І, схоже, буде в такому стані протягом багатьох років. Втрати на Донбасі очевидні, і саме там зосереджена левова частка олігархічного бізнесу», – зазначає аналітик.
Він переконаний: якщо енергетична галузь в Україні таки буде реформована, це забере великий шматок прибутків олігархів, які досі вигравали від субсидування підприємств.
«Також не забувайте про громадянську активність, яка зросла в Україні, – наголошує Ардерс Ослунд. – Демократія – проти олігархів. Якщо все це врахувати, то, думаю, Україна має дуже великі шанси позбутися всеохопної сили олігархів».
Аналітик наголошує: у своєму регіоні Україна лишилась чи не єдиною такою силою в руках олігархів, що на сьогоднішній день є радше винятком із правил.
«Ми також бачимо, що олігархи дуже старомодно зорієнтовані на ринку. Вони не надто помітні в аграрному секторі, в хай-тек технологіях й поготів – у аутсорсингу. Тому я був би щиро здивований, якби Україні не вдалося встановити контроль над олігархами», – доводить експерт.
Менш оптимістично цю ситуацію бачить старший співробітник Інституту Катона Андрій Ілларіонов, який відмовляється судити ситуацію так категорично. Він погоджується: минулий рік справді призвів до суттєвих змін у політичній мапі країни, загалом, і до змін у впливах тих чи інших груп, партій і сил, зокрема.
«Ймовірно, справді деякі групи, які у вас традиційно прийнято називати олігархічними, ослабли, – коментує Андрій Ілларіонов. – І, вочевидь, однією з таких груп є група Ахметова, але я не впевнений, що те саме можна сказати щодо групи Коломойського чи групи Порошенка. Ця ситуація не є однозначною».
Ілларіонов застерігає: коли той чи інший бізнесмен опиняється у політичній владі, навряд можна говорити про те, що його ресурси чи можливості скоротились – навіть якщо потоки його фінансових ресурсів справді зменшились.
На початку нового 2015 року українське видання «Дзеркало тижня» оприлюднило результати соціологічного дослідження, проведеного на його замовлення, Київським міжнародним інститутом соціології. Згідно з даними, кожен четвертий українець хоче «розкуркулити» олігархів. 26 відсотків українців не проти відібрати власність у олігархів, а 90 відсотків респондентів вважають, що олігархи продовжують залишатися впливовою політичною та економічною силою в країні.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас