Католицька церква в Німеччині володіє мільярдними статками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Католицька церква в Німеччині володіє мільярдними статками

Світ
693
Після скандалу щодо марнотратства єпископа з Лімбурга, який стався півтора року тому, дедалі більше єпархій відкривають дані про свої статки. І вони є справді значними, як з’ясувалось з відповідей, які на свої запити отримало інформаційне агентство dpa від 27 німецьких єпархій. Йдеться про готівку, але значною мірою й про фінансові активи, асигнування на виплату пенсій для священиків та нерухомість.
Мільярдні заощадження
До особливо заможних єпархій належать Кельн, Лімбург, Майнц та Трір. Наприклад, у Кельні, де католицька церква має найбільше вірян, тільки нерухомість архієпископства оцінюється в понад 612 мільйонів євро. Єпархія в Лімбурзі вказує у своєму річному звіті серед іншого на фінансові й матеріальні активи в розмірі близько 810 мільйонів євро, до цього слід додати ще й інші накопичення.
Вартість сукупних активів єпархії в Майнці становить 823,3 мільйона євро. Єпархія в Трірі повідомляє про фінансові активи розміров у 759,6 мільйона євро. Серйозними статками може похвалитись і єпархія в Аугсбурзі – понад 620 мільйонів євро. Статки єпархії в Пассау сягають 570 мільйонів євро. Фульда оцінює свої ліквідні активи в 456 мільйонів євро.
Багатий захід і бідний схід
Голова Конференції німецьких єпископів, кардинал Рейнгард Маркс, очолює архиєпархію Мюнхена-Фрайзинга, яка також вважається заможною. Однак наскільки заможною, стане відомо лише через кілька років, коли, серед іншого, буде оцінено сім тисяч будівель, які перебувають у церковній власності.
Водночас єпархії на сході Німеччини є відносно бідними. Наприклад, єпископальна кафедра в Магдебурзі має у своєму розпорядженні лише 200 тисяч євро.
Скандал із високими витратами на будівництво резиденції єпископа в Лімбурзі, внаслідок якого єпископ Тебартц-ван Ельст пішов у відставку, призвів до того, що дедалі більше єпархій розкривають дані про свої активи. Це також стосується тіньових бюджетів, таких як, наприклад, пенсійні фонди. Однак цей процес ще не завершився, оскільки у деяких єпархій виникають труднощі з оцінкою нерухомості й земель, які перебувають у їхній власності.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас