Літ в обмін на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літ в обмін на євро

Світ
750
Литва стала частиною єврозони. Населення побоюється зростання цін, але регулятор розраховує заощадити на міжнародних транзакціях. Втім, зараз приєднання мало політичні аргументи. Не виключено, що наступного поповнення зоні євро доведеться чекати років десять.
Литва офіційно стала частиною єврозони 1 січня 2015. Старі літи продовжують ходіння на час перехідного періоду – ще 15 днів. Своя валюта була у Литви недовго: літи вперше отримали ходіння в незалежній Литовській Республіці в 1922 році. У 1941 році вони були замінені радянським рублем і знову повернуті тільки в 1993 році з відновленням незалежності.
«Євро – це інструмент нашої глибшої інтеграції: чим ближче ми до Заходу, тим далі від сходу, – заявив голова литовського ЦБ Вітас Васіляускас агентству Bloomberg. – Як керівник центробанку я не повинен лізти в геополітику. Але таке становище справ зараз». Він додав також, що будь-який крок у бік Заходу збільшує безпеку країни.
Литва – єдина держава – кандидат в єврозону, якому вдалося виконати всі необхідні умови.
За Маастрихтським критеріям, претендент на вступ до зони євро повинен мати дефіцит держбюджету не більше 3% ВВП, держборг – не вище 60% ВВП; а зростання цін – перевищує три кращих показника по ЄС не більше ніж на 1,5 п.п. В кінці 2013 року держборг Литви склав 39,4% ВВП, інфляція 1% і була нижче необхідної.
Першу спробу приєднатися до єврозони Литва провалила.
У 2007 році країна не змогла впоратися з інфляцією – тоді вона склала 5,8% (дані Євростату) при допустимих 2% (у 2008 році і зовсім розігналася до 12,5%).
Це 19-й член зони євро з 28 членів Євросоюзу. Литва – остання держава Прибалтики, яка перейшла на євро. Естонія – член єврозони з 2011 року, Латвія – з 2014 року. Хоча історично Литва – найсильніша держава в Прибалтиці, вона завжди була самодостатня в проведенні зовнішньої політики, нагадує заступник голови правління, скарбник Банку розрахунків і заощаджень Ігор Дмитрієв. «До того ж на момент розпаду СРСР мала непоганий економічний потенціал, наприклад, тільки РРФСР і Литовська РСР були республіками-донорами», – говорить він.
Приєднання чергової держави до єврозони – завжди потрясіння для обох сторін, однак не обов’язково з негативними наслідками. Так, ВВП Естонії на рік переходу на євро виріс на 9,6% (а роком раніше тільки на 2,6%), втім, уже в 2012 році знизив темп до 3,9%. Рівень безробіття в Естонії скоротився з 16% у 2010 році до 12% в 2011 році. ВВП Латвії в рік приєднання до єврозони, за прогнозами Світового банку, виросте на 3,8%, що трохи менше, ніж у 2013 році (на 4%).
Центробанк Литви нагадує, що перехід на євро в першу чергу дасть заощадити банкам – міжнародні транзакції стануть коштувати стільки ж, скільки внутрішні. Поки комісія для транскордонних операцій вище в десятки разів. Однак населення більше хвилюють ціни в магазинах – при переведенні в євро їх зазвичай округлюють у більшу сторону.
«Близько половини опитаних жителів Литви все ще виступають проти переходу з літів на євро, а більше 80% очікують, що він призведе до зростання цін», – пише The Independent.
«Природно, варто чекати підвищення цін», – підтверджує керівник аналітичного відділу Grand Capital Сергій Козловський. У зв’язку з цим він прогнозує додаткове зниження потоку російських туристів.
Втім, багато литовські рітейлери підписали угоду про те, що не використовуватимуть перехід на євро як привід для підвищення цін.
А уряд розширив список соціально значущих товарів і послуг, ціни на які постійно відстежуються, з 40 до 100 пунктів (до серпня 2015 року). За словами Василяускас (їх передає Euronews), в Латвії перехід на євро додав до інфляції приблизно 0,1 п.п. «Чогось подібного ми чекаємо і в Литві, не забуваючи про те, що зростання доходів складе, ймовірно, 4-5%».
Економісти більше побоюються за зовнішній борг і темп зростання ВВП. «Єврозона в жахливому стані. Зростання економіки млявий ось уже кілька років, вона опинилася на межі дефляції, коли падіння цін збільшує вартість запозичень. Безробіття висока: в Іспанії та Греції її рівень вище 20%. Відношення боргу до ВВП єврозони збільшилося з 84% в 2010 році до 90% у поточному », – нагадує The Economist, дивуючись з того, що тим не менше Литва – економіка з низьким рівнем боргу, яка швидко зростає, – чи не передумала приєднуватися до клубу.
«В умовах єдиного ринку і відсутності можливості регулювати курс національної валюти, експорт і торговий баланс країни нададуть під тиском. Період адаптації може скласти до трьох років. До цього часу експорт країни може скоротитися на 20-25%, економіка – на 5-7%», – вважає керуючий активами УК« Фонд Магута »Платон Магута.
Світовий банк чекає зростання ВВП Литви. Хоча знижує прогноз на 2015 рік з 3,3 до 3,1%. Але не у зв’язку з переходом на євро, а через дефляційні очікування у єврозоні – головному торговому партнері Литви – і рецесії в Росії.
На Євросоюз припадає приблизно 60% литовського експорту, на Росію – 20%. Втім, деякі сектора литовсько-російського товарообігу вже постраждали через російські контрсанкції.
«Завдяки сильній політичній традиції і порівняно непоганим стартовим економічними показниками у Литви є шанс подолати ці труднощі без будь-яких соціально-економічних потрясінь», – заспокоює Дмитрієв.
Для єврозони позитивний ефект теж настане не відразу.
«Обсяг литовської економіки занадто малий, щоб якось міг вплинути на масштаби європейської економіки в цілому», – вважає Платон Магута. «Єврозона в цілому переживає непрості часи, і входження в зону євро ще однієї країни не стане позитивним моментом в короткостроковій перспективі. Ну а в міру посилення інтеграції в перспективі трьох-п’яти років Литва цілком може вийти на середній рівень, що, відповідно, трохи поліпшить і загальноєвропейські показники », – прогнозує Дмитрієв.
Ймовірно, після Литви настане пауза у приєднанні до єврозони.
«Може пройти десятиліття, перш ніж наступна країна приєднається до єврозони», – говорять експерти на сторінках німецького видання The Deutsche Welle.
З решти дев’яти країн членів Євросоюзу виключне право не приєднуватися до єврозони отримали Велика Британія і Данія і поки із задоволенням ним користуються. Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон регулярно обіцяє, що переходу на євро не буде. У Данії в 2011 році прем’єр Ларс Лекке Расмуссен хотів було провести референдум про вступ до зони євро, проте голосування так і не відбулося. Новий уряд поки не повертається до цього питання.
Не горять бажанням приєднуватися до єврозони і Польща зі Швецією. Решта не проти, але не можуть виконати маастрихтські умови: Болгарія, Чехія, Хорватія та Угорщина впоралися з інфляцією, але тільки Болгарія та Угорщина зуміли при цьому ще й скоротити держборг, і ніхто не контролює волатильність власних валют відносно євро.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас