Спекулятивна гарячка в Китаї. Що з цього вийде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулятивна гарячка в Китаї. Що з цього вийде

Світ
1198
Спекулятивна гарячка в Китаї досягла апогею. Тільки за минулий тиждень в країні було відкрито 900 тис. нових торгових рахунків – максимум з жовтня 2007 р, тобто якраз перед тим, як Shanghai Composite обвалився на 70% протягом 9 місяців.
Раніше в Піднебесній була актуальна спекулятивна гра з нерухомістю, але зараз ціни на житло більш-менш стабільні, а значить інтересу в цьому ніякого немає. А от акції ростуть в ціні, і все більше людей втягуються в цю гру. По суті, це ефект натовпу: якщо кожен з ваших знайомих вже вклав гроші в якісь папери, то і ви повинні це зробити.
Звичайно, як це зазвичай буває, не обійшлося і без маніпуляцій. Так, 19 грудня китайський регулятор почав розслідування по випадках маніпуляцій з цінами акцій малої капіталізації. Група гравців просто піднімає ціни на папери, а потім їх швидко продає.
Втім, подібні випадки зустрічаються на інших ринках часто-густо, і ніхто вже давно не звертає на це уваги. У Росії, наприклад, взагалі за маніпуляції нікого не карають, хоча вони відбуваються щодня. У США тим більше: там взагалі весь ринок побудований на цьому.
Ну а оскільки фондовий ринок Китаю зараз демонструє дуже високі темпи зростання, то китайці знімають гроші з депозитних рахунків, продають нерухомість і вкладають в акції, сподіваючись заробити.
Проблема в тому, що більша частина цих людей роблять ставки “з плечем”, тобто використовують ще позикові кошти для збільшення своїх позицій. Регулятори побоюються, що в разі несприятливого розвитку подій багато хто буде мати колосальні збитки. Більше того, величезні обсяги маржинальних позицій роблять ринок ще більш волатильним і непередбачуваним.
Чому населення Китаю веде таку небезпечну гру? Відповідь досить проста: у них немає особливого вибору інструментів з управління своїм капіталом. Раніше вони вкладали в ринок нерухомості, тепер в акції. Сегмент послуг з управління активами там не дуже розвинений і несе в собі певні ризики.
В іншому ситуація більш-менш стандартна. Операцію з “надування” локальних ринків великі капітали проводили вже багато-багато разів. Взяти навіть російську історію 2008, хоча тоді “надували” абсолютно всі ринки світу. Але тим не менше з тих пір російський фондовий ринок так і не ожив, а ті, хто втратив гроші тоді, очевидно, більше не захотіли грати в цю гру, однак, якби на російському ринку можна було спостерігати приплив гарячих грошей і намітилося таке ж бурхливе зростання, як в Китаї, то можна не сумніватися, знайшлося б чимало охочих вкластися в акції російських компаній. Підсумок, швидше за все, був би таким же, як і раніше. Ну а чим закінчиться цей спекулятивний бум в Китаї, покаже час.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас