Введення "електронного акцизу" зменшить контрабанду підакцизної продукції на 600-800 млн. грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення "електронного акцизу" зменшить контрабанду підакцизної продукції на 600-800 млн. грн - експерт

Казна та Політика
730
Завдяки введенню “електронного акцизу” державний бюджет може отримувати щомісяця 600-800 млн. грн. акцизного збору додатково. Про це заявив директор поліграфкомбінату “Україна” Максим Степанов.
“Якщо виходити з даних Мінфіну, обсяг тіньового ринку підакцизної продукції – алкоголю і тютюну – перевищує 30%. Відштовхуючись від показників збору акцизного податку в розмірі 2 млрд. гривень на місяць, можна вивести цифру 600-800 млн гривень, яку додатково отримає держбюджет. Це те, що знаходиться в “тіні”, – говоримо Максим Степанов.
На думку директора поліграфкомбінату “Україна”, електронний обіг і відстеження підакцизних товарів в цифровому вигляді зводить до нуля реалізацію фальсифікованої або контрабандної продукції в легальній торгівлі (торговельних центрах, магазинах, де є касові апарати).
“Це повний контроль переміщення підакцизних товарів від виробника до каси магазину включно. Дану систему ми презентували ще навесні в Державній фіскальній службі. Якби тоді план затвердили, то з нового року в Україні працювала б уже зовсім інша система контролю за алкогольною та тютюновою продукцією” , – заявив Степанов.
На його думку, рано чи пізно Україна прийде до введення електронної акцизної марки. В першу чергу, тому що така норма прописана в Директивах Європейського союзу. По-друге, при введенні електронної системи контроль ведеться на всьому шляху товару – від виробника до покупця і, що важливо, без участі людини.
Крім того, поліграфкомбінат “Україна” збирається запропонувати державі концепцію реалізації ID-карти. “Введення проекту ID-карта має стати серйозним поштовхом для спрощення адміністративних послуг, що надаються. По суті, це ключ до електронної державі, де зберігається вся персоналізована інформація, включаючи цифровий підпис. З її допомогою можна отримувати будь-які виписки й довідки з державних реєстрів, не підіймаючись зі стільця, – говорить Степанов. – Наведу приклад: людині не потрібно буде вистоювати черги в довгих коридорах для реєстрації за адресою проживання. Достатньо на сайті відповідного відомства зареєструвати заявку, вставивши ID-карту в картрідер, підключений до системного блоку. Далі господар житла підтверджує цей статус, і все”.
За словами Степанова, з введенням такої карти держава вивільняється від витрат на утримання величезного штату “паперових” чиновників і на саму паперову тяганину. У свою чергу, громадяни отримують якісні послуги за лічені хвилини.
“Так робить вся Європа. У всіх розвинених країнах світу, крім пострадянського простору, паперовий паспорт – атавізм. На його місце давно вже прийшла пластикова карта, аналог ID-карти, – розповів максим Степанов. – Можу навести естонський приклад. У цій країні карта видається з 2002 року. Вона визнана всіма членами Євросоюзу та країнами-членами Шенгенської угоди, що не входять до Європейського Союзу, в якості офіційного посвідчення для мандрівника. Всі громадяни і постійні жителі Естонії можуть отримати ID-карту по досягненні 15-річного віку. Карта зберігає інформацію про свого власника, найчастіше це: повне ім’я власника, стать, національний ідентифікаційний номер, криптографічні ключі та сертифікати”.
За словами Максима Степанова, при відповідному рішенні на рівні уряду ID-карта може з’явитися до січня 2016 року.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас