Схвалена версія держбюджету-2015 не має права на життя - Пинзеник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Схвалена версія держбюджету-2015 не має права на життя - Пинзеник

Казна та Політика
7286
Схвалена версія закону про державний бюджет на 2015 рік не має права на життя, вважає член комітету Верховної Ради з питань бюджету, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник (фракція “Блок Петра Порошенка”).
“Закладений у законі дефіцит бюджету … може перевищити 200 млрд грн (урядова оцінка близько 63,67 млрд грн – ред.)”, – Йдеться в повідомленні прес-служби депутата з посиланням на підрахунки В.Пинзеника.
За його оцінкою, уряд забув включити до витрат частину витрат, зокрема, кошти для “Нафтогазу України”, на рекапіталізацію банків і для Фонду гарантування вкладів на загальну суму 88 млрд.
“По більшості з цих напрямків уряд має право перевищити названу в законі суму”, – пояснив економіст положення держбюджету-2015.
Крім того, на його думку, дефіцит повинен бути збільшений ще на 8 млрд грн, за рахунок яких повинні бути здійснені виплати відповідно до рішень Європейського суду з прав людини (їх передбачено здійснити векселями).
В.Пинзеник також нагадав, що держбюджет-2015 передбачає феноменальне зростання надходжень від Національного банку України (НБУ) – в 2,9 рази, з 22,8 до 65,4 млрд грн.
Екс-глава Мінфіну також зазначив, що сума всіх витрат зведеного бюджету 2015 становить 2/3 річного ВВП.
“Функціонування економіки, де рівень податків і зборів може бути на такому рівні, важко уявити … Абсолютно очевидно, що основна частина рішень для розв’язання проблеми бюджетного дисбалансу повинна стосуватися скорочення витрат. А таких рішень документ не містить”, – вважає В.Пинзеник.
Щодо затвердженого парламентом рішення по реальному зменшенню мінімальної зарплати і пенсії через припинення індексації В.Пинзеник зазначив, що такі дії не вирішують проблему, а лише відкладають її. “Зростання цін все одно коли-небудь повинно бути враховано у розмірі прожиткового мінімуму. Але є моральний аспект, коли в першу чергу переклали проблеми на найбідніших”, – відзначає В.Пинзеник.
На думку депутата, владі не уникнути прийняття непопулярних рішень. “Гуркіт грому все ближче і сильніше, а чути його все одно не хочуть. Дуже шкода, тому що кожен місяць затримки потребують прийняття все більш складних рішень. І найкращим новорічним подарунком має стати збалансований пакет рішень, у тому числі збалансований бюджет, який давав би сигнали впевненості в майбутньому”, – резюмував В.Пинзеник.
Як повідомлялося, уряд України вніс проект держбюджету-2015 в Раду вночі 23 грудня з прогнозними дефіцитом 63670 млн грн, що на 7,1% нижче, ніж заплановано на поточний рік.
Доходи держбюджету в наступному році пропонується збільшити на 25,8% – до 475, 24 млрд грн, тоді як витрати – на 19,4%, до 527, 194 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас