Реструктуризація банків в Україні буде проходити по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація банків в Україні буде проходити по-новому

Казна та Політика
1768
Верховна Рада України в ніч на понеділок, 29 грудня, ухвалила у другому читанні урядовий законопроект про сприяння капіталізації та реструктуризації банків.
“За” проголосували 273 депутати.
Як наголошується в пояснювальній записці до початкової редакції законопроекту, мета цього документа – оздоровлення банківської системи України.
“Ми пропонуємо терміново прийняти закон, який дозволяє здійснити швидке вливання грошей в банки і до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За чинним законом ці процедури тривали б місяцями”, – зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
За словами прем’єра, через девальвацію гривні підірвано довіру населення до банківської системи, що пов’язано з російською військовою агресією, і призвело до того, що мільйони українців пішли знімати гроші в банках, оскільки не були впевнені, що їх можна отримати.
Також Яценюк нагадав, що уряд вже капіталізував за рахунок облігацій внутрішньої держпозики Ощадбанк на 11 млрд і очікує капіталізації другого держбанку – Укрексімбанку – на 5 млрд грн.
“На наступний рік передбачаємо 36 млрд грн на капіталізацію тих банків, які відповідатимуть зазначеним (у законі) критеріям і узгоджені з нашими міжнародними фінансовими партнерами”, – повідомив прем’єр.
Він уточнив, що мова йде про критерії системності і про ті банки, які зможуть надалі стати фінансово стійкими.
Глава уряду додав, що окремо 20 млрд грн в 2015 році планується направити з держбюджету до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
“Розуміємо, що це не остаточне рішення. Навряд чи 56 млрд грн вистачить, щоб підтримати всіх. Але це дуже суттєвий крок, який дозволить підтримати банківську систему”, – зазначив А.Яценюк.
Він підкреслив, що ці дії будуть здійснюватися публічно і стануть чітким сигналом, що банківська система здатна пройти складний 2015 рік.
Серед іншого, Кабмін пропонує спростити порядок процедур капіталізації та реструктуризації банків. Документ також зобов’язує НБУ віднести банк, який не надав прийнятну програму капіталізації або план реструктуризації, або учасники якого можуть забезпечити належний рівень капіталізації, до категорії неплатоспроможних.
Крім того, пропонується ввести мораторій на розподіл чистого прибутку банку та викуп банком розміщених ним акцій.
Також законопроектом пропонується уточнити повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у частині передачі перехідному банку, який їм утворюється, активів і зобов’язань декількох неплатоспроможних банків.
Нагадаємо, з початку року в Україні позбулися ліцензії вже більше 30 банків.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас