Торговці технікою та їжею економлять на складах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці технікою та їжею економлять на складах

Особисті фінанси
2436
Складська нерухомість почувається краще від інших комерційних сегментів. За даними дослідження Colliers International, вакантність складів у столичному регіоні фіксується на рівні 8%, тоді як в ТРЦ пустує близько 10%, а в офісних центрах класів А і В – 20,8%.
При цьому ставка їх оренди за рік не змінилася – близько 6 доларів за квадратний метр.
Однак невелике зростання вакантності в цьому році все ж сталося через збільшення загальної площі пропонованої нерухомості. «Введення великих складських об’єктів в 2013-2014 рр. сприяло підвищенню вакантності з 3,4% на кінець 2013 р. до 8% на кінець 2014 р.», – пояснила старший консультант департаменту складської нерухомості Colliers International Наталія Сокирко.
У 2014 р. в експлуатацію були введені San Factory (черга 2) – 7 тис. кв.м, мультитемпературний складський комплекс RLC – 63 тис. кв.м, складський комплекс для власного користування компанії Raben – 20 тис.кв.м, складської комплекс «Еталон» (черга 2) – 6 тис.кв.м². Більше того, до кінця 2014 року ще очікується введення в експлуатацію частини складського комплексу для власного користування компанії FM Logistic площею 14 тис. кв.м.
Втім, за словами фахівців, 8% – це хороший показник, вакантність могла бути і більшою, оскільки на тлі зниження імпорту та споживчих настроїв торговельні оператори намагаються економити, зменшуючи площу складів, що орендують. Приміром, значно скоротив площі «Фокстрот». «Нам довелося зовсім закрити склад на сході, а в інших регіонах за рік ми знизили площі складів приблизно на третину, – зізнався начальник відділу нерухомості та розвитку компанії «Фокстрот. Техніка для дому» Василь Шургот. – Зараз ставка робиться на оборотності товару, через нестабільність з валютою ми не можемо дозволити собі тримати значні партії на складах».
А ось глава представництва в Україні фармацевтичної компанії Astellas Кшиштоф Седлецький розповів, що фармацевти на складах не економлять, оскільки переїзди та неправильне зберігання влітають у копієчку. «Ми вибираємо склади зі спеціальними умовами – вологістю, температурою. Пошук меншого приміщення і переїзд обійдеться дорожче», – пояснив він. До того ж фармацевтам необхідний запас препаратів, якого вистачить на кілька місяців безперебійної роботи. «Нас в цьому році він виручав – коли вводився 7% ПДВ, наприклад», – розповів Седлецький.
Утримує ринок від падіння і переміщення орендарями з Донецької та Луганської областей своїх складських площ в інші регіони. «Найчастіше це був Дніпропетровськ і Дніпропетровський регіон», – розповіла Сокирко.
У 2015 р. складських площ для відкритого ринку додатися не повинно: зараз реалізуються тільки проекти за схемою built to suit (під конкретного клієнта). На думку експертів, саме ця схема буде популярна в найближчі кілька років. А в наступному році заплановано спорудження складського комплексу компанії Imperial Tobacco площею 7,7 тис.кв.м та наступна черга складського комплексу компанії FM Logistic площею 14 тис. кв.м.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас