IBM - найгірша "блакитна фішка" США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IBM - найгірша "блакитна фішка" США

Фондовий ринок
990
Компанія IBM може стати найгіршою “блакитною фішкою” США. У той час як індекс Dow Jones росте як на дріжджах, високотехнологічний гігант втрачає капіталізацію. За підсумками року акції можуть подешевшати на 13,5%.
Другий рік поспіль
Результат IBM – щось надзвичайне. Компанія демонструє найслабшу динаміку в “елітному” індексі США вже другий рік поспіль. Подібне траплялося в історії лише одного разу: Bethlehem Steel також два роки поспіль була найгіршою “блакитною фішкою”, але було це ще в 1995-1996 рр. До речі, цей гравець, що в минулому займав лідируючу позицію на американському ринку сталі, давно збанкрутував, і цей епізод ознаменував собою кінець індустріальної ери в економіці США. Але це вже зовсім інша історія…
Гігант з минулого
Чи все-таки не зовсім? IBM в якомусь сенсі теж представник епохи, що минає в розвитку економіки Штатів. Колись компанія була в топі комп’ютерного ринку разом з Hewlett-Packard, але успіх Apple і Microsoft став першим ударом, від якого обидва важковаговики, на думку експертів, так і не оговталися. Коли зростання ринку персональних комп’ютерів сповільнилося, у IBM і HP з’явився ще один привід для занепокоєння, а розвиток хмарних технологій завадив продовженню експансії в корпоративній сфері.
IBM вже давно продала свій бізнес з виробництва ПК китайській Lenovo (у 2005 р.), а потім і серверний підрозділ (в 2014 р.). Під кінець 2014 року з’явилася інформація про те, що виробництво напівпровідників повністю перейде від IBM до GlobalFoundries.
На тлі всіх цих проблем IBM все-таки вдавалося довгий час підтримувати вартість своїх акцій, хоча експерти називали біржову капіталізацію бульбашкою. Річ у тім, що компанія неодноразово проводила зворотний викуп паперів, привертаючи увагу до них нових інвесторів. Інвестиційний рейтинг залишається високим, що також допомагає стримувати падіння на біржі.
Хмарне майбутнє
2014 рік закінчився для IBM падінням виручки на 7% до $99,75 млрд і валового прибутку на 3% до $48,51 млрд. Довелося відмовитися від мети прибутку в $20 на акцію, якої збиралися досягти в 2015 р. По суті, це і стало сигналом для ринку, після якого почалися розпродажі.
Експерти кажуть, що у компанії залишаються непогані шанси втриматися в лідерах ринку хмарних сервісів. Продаж збиткових підрозділів має допомогти скоротити витрати. Однак з Dow Jones папери можуть все ж виключити рівно так само, як це сталося в 1997 р. з Bethlehem Steel.
Угода з Apple
Можливо, додатковий імпульс до зростання IBM забезпечить угоду з Apple. Нещодавно компанії представили першу серію рішень IBM MobileFirst for iOS, розроблену з урахуванням експертизи IBM в галузі великих даних і аналітики, у форматі нового класу бізнес-додатків і підтримки хмарних сервісів для корпоративних користувачів iPhone і iPad. Рішення IBM MobileFirst тепер доступні корпоративним замовникам в таких галузях, як банківська сфера, роздрібна торгівля, страхування, фінансові послуги, телекомунікації, а також для державних органів та авіакомпаній. Клієнти IBM, в тому числі компанії Citi, Air Canada, Sprint і Banorte, сьогодні оголосили про підтримку рішень IBM MobileFirst for iOS.
Перспектива
IBM продовжує працювати на перспективу, незважаючи на зменшення обсягу вільних коштів. IBM продовжує інвестувати в програму Synapse. У Загалом витратити збираються $3 млрд. Створюється комп’ютер, який працює за принципом людського мозку і отримує інформацію від синапсів, що передають електронні сигнали, при мінімальних витратах енергії. Американці сподіваються створити комп’ютер з 10 млрд штучно створених нейронів і 100 трлн синапсів. Нагадаємо, що мозок використовує синапси і для того, щоб запам’ятовувати інформацію, і IBM обіцяє добитися того ж в рамках Synapse. На зміну звичній системі, в якій комп’ютер оперує цифрами 1 і 0, щоб дати відповідь на те чи інше питання, по черзі вирішуючи нові завдання, може прийти система, заснована на квантових бітах (qubits), які одночасно є і одиницею, і нулем. Врешті квантова механіка допоможе людству створювати побутові прилади. Але тільки в тому випадку, якщо квантові біти не поводитимуться хаотично, створюючи так званий “квантовий шум”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас