Видачу техумов в будівництві в Україні хочуть скоротити до 10 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видачу техумов в будівництві в Україні хочуть скоротити до 10 днів

Нерухомість
530
Кабінет міністрів України в рамках децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства пропонує, зокрема, скоротити терміни видачі технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта будівництва до 10 робочих днів з 15-30 днів в даний час.
Як повідомило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) з посиланням на віце-прем’єр-міністра – главу Мінрегіону Геннадія Зубка, відповідні ініціативи в складі урядового пакету реформ направлені до парламенту у вигляді законопроекту №1546 від 22 грудня.
“Ключовим для нас завданням в будівельній галузі є спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві, децентралізація повноважень у цій галузі, створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Внесений законопроект спрямований саме на це”, – цитується в повідомленні Зубко.
За його словами, розробляючи законопроект, Мінрегіон передбачив можливість створення органів архбудконтролю у складі органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій та передачу місцевій владі повноважень з видання дозвільної документації.
При цьому в Мінрегіоні зазначили, що прийняття зазначеного законопроекту та імплементація його норм на рівні органів місцевого самоврядування також посприяє виконанню попередніх заходів другої позики за програмою Світового банку (СБ) “Позика на політику розвитку” і зростанню показників України у щорічному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.
Як повідомлялося з посиланням на главу Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю (Держархбудінспекції) України Максима Мартинюка, повне завершення реформ у сфері держархбудконтролю очікується до кінця 2014 року, разом з тим перший ефект від реформування будівельна галузь відчує вже до кінця літа наступного року. Додаткове фінансування реформування системи Держархбудконтролю в Україні не передбачено, а в рамках реалізації реформ планується, зокрема, скорочення структури Держархбудінспекції в цілому на 40% по Україні.
За словами Мартинюка, схвалений урядом проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та Державного архітектурно-будівельного контролю” в частині спрощення видачі дозвільної документації передбачає, зокрема, скорочення термінів реєстрації декларації при будівництві об’єктів II категорії складності , до якої відносяться індивідуальні житлові будинки, до п’яти днів з 10 раніше.
У рамках реформування будуть скасовані існуючі регіональні Державні інспекції архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), а їх повноваження з видачі дозвільної документації при будівництві об’єктів всіх категорій складності передані місцевим органам влади, які створять територіальні органи архбудконтролю.
За Держархбудінспекцією залишиться лише функція нагляду за діяльністю терорганам архбудконтролю у сфері містобудування через новостворені регіональні підрозділи інспекції, які будуть позбавлені повноважень по видачі дозволів на будівництво об’єктів, пояснив Мартинюк.
Україна в щорічному дослідженні СБ завдяки реформам у сфері дерегуляції в будівництві, реєстрації власності та доступу до кредитування за 2012 рік у цілому піднялася на 28 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2014, посівши 112-ту позицію з 189 досліджених економік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас