Майже половина українців не може вчасно платити за кредитами - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже половина українців не може вчасно платити за кредитами - експерт

Кредит&Депозит
1503
Кількість простроченої заборгованості українців перед банками за останній рік суттєво зросла – експерти говорять про цифру до 50%. Про це повідомив виконавчий директор Асоціації учасників колекторського бізнесу України Сергій Никифоров.
Експерт наводить дані Нацбанку, згідно з якими прострочена заборгованість за банківськими кредитами з початку року зросла на 4,6%. Так, станом на 1 січня 2014 частка простроченої заборгованості за кредитами становила 7,7% з 911 402 мільйонів гривень виданих кредитів.
На 1 грудня 2014 ця сума склала вже 12,3% з 1 006 880 мільйонів гривень виданих кредитів. Видані фізичним особам кредити при цьому складають 180 262 мільйонів гривень.
При цьому, за твердженням Нікіфорова, реальна сума завжди в кілька разів вище.
“За даними міжнародних рейтингових агентств і незалежних експертів, реальна сума простроченої заборгованості в даний момент складає від 40 до 50%”, – підкреслює експерт.
“Як правило, учасники ринку розуміють, що офіційні дані НБУ відрізняються від реальних цифр. Тому що під прострочену заборгованість банки повинні формувати резерви. Тобто, фактично гроші, які банки б використовували на кредитування та інші банківські продукти, вони повинні тримати під резерви. Відповідно, вони намагаються не визнавати кредити простроченими – подовжують їх терміни і т.д., тільки б не визнавати їх проблемними і не створювати під них резерви “, – пояснює Нікіфоров.
За його словами, зараз українцям стало важче виконувати зобов’язання за кредитами і обслуговувати їх. “У 2008 році, згідно з даними НБУ, частка простроченої заборгованості становила 1,3%, в 2009 році – 2,3%, 2010 році – 9,4%, тобто зростала з кожним роком. Стабілізація сталася наприкінці 2013 року і становила до 8%. Зараз знову тенденція йде до того, що заборгованість буде збільшуватися, беручи до уваги ситуацію в економіці і спад ВВП”, – резюмував фінансист.
Нагадаємо, валютні позичальники останні дні виходять на мітинги з вимогою зафіксувати курс по їх доларових кредитах на тому рівні, на якому він був на момент видачі позик.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас