Moody's відзначає зростання ризику реструктуризації єврооблігацій України в 2015 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's відзначає зростання ризику реструктуризації єврооблігацій України в 2015 р.

Фондовий ринок
584
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service відзначає високу ймовірність реструктуризації Україною єврооблігацій в 2015 році на тлі нестабільної політичної ситуації в країні і хитких перспектив залучення нею зовнішнього фінансування, повідомляється в прес-релізі агентства.
“Враховуючи суму зовнішнього боргу, що має бути погашений в наступному році – близько $28 млрд, а також скорочення золотовалютних резервів України в листопаді до $8 млрд і в цілому спад в економіці країни на тлі конфлікту на сході, кредитних коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ), ЄС та інших кредиторів, швидше за все, виявиться недостатньо для покриття всіх намічених платежів”, – йдеться в документі.
Крім того, враховуючи, що близько половини держборгу деноміновано в іноземній валюті, девальвація гривні на 50% підвищує боргове навантаження України до 76% ВВП в 2014 році і 79% ВВП в 2015 році, вважають аналітики Moody’s.
Крім цього, Moody’s відзначає, що суттєвою залишається потреба в зовнішньому фінансуванні держбанків і держкомпаній, особливо НАК “Нафтогаз України”.
“Залежно від вартості та обсягів поставок газу, а також від гнучкості “Газпрому” (РФ) щодо розрахунку по заборгованості за раніше куплений газ і за умови незначного відтоку капіталу з країни Україні наступного року необхідно буде залучити мінімум $15-20 млрд понад передбачене чинною програмою з МВФ протягом наступних 12 місяців”, – вважають аналітики Moody’s.
Водночас агентство допускає, що уряд Росії не вимагатиме дострокового погашення єврооблігацій на $3 млрд, термін обігу яких закінчується в грудні 2015 року.
На думку експертів агентства, для покриття потреб у фінансуванні уряд України буде намагатися знайти інші джерела коштів, у тому числі за допомогою приватизації державних активів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас