Банки хочуть зобов'язати виконати докапіталізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки хочуть зобов'язати виконати докапіталізацію

Фондовий ринок
848
Банки, які за результатами організованих Нацбанком стрес-тестів, порушать норматив достатності капіталу, повинні будуть докапіталізуватися або реорганізуватися, в іншому випадку вони будуть визнані неплатоспроможними, відповідну норму Кабінет міністрів пропонує закріпити законом “Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків”, зареєстрованим у Верховній Раді вночі у вівторок.
Згідно з ним, за базовим макроекономічним сценарієм, показник достатності капіталу першого рівня повинен бути не менше 7%, а за песимістичним сценарієм – не менше 4,5%.
У разі невиконання цього нормативу, в результаті стрес-тесту, банк зобов’язаний, у встановлений Нацбанком термін, подати йому програму капіталізації або план реструктуризації. В іншому випадку, він буде або віднесений до категорії неплатоспроможних, або його може бути докапіталізовано за участю держави.
Перераховані в законопроекті умови докапіталізації банків державою повторюють умови, які Кабмін раніше вже закріпив своєю постановою №633 від 19 листопада п.р.
Держава може взяти участь у докапіталізації приватного банку до необхідного рівня за умови згоди акціонерів на передачу державі у власність або у розпорядження та користування, мінімум, 75% + 1 акція, а також скорочення розміру статутного капіталу банку на максимальну суму збитків за результатами діагностичного дослідження.
Згідно з постановою, збори акціонерів банку, що капіталізується, мають також прийняти рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок внесків його акціонерів з часткою понад 10%. Відносно членів наглядової ради, правління та ревізійної комісії Кабмін пропонує пом’якшити норму, зробивши таку капіталізацію вкладів добровільною.
Іншими умовами є згода на проведення аудиторської перевірки на вимогу Мінфіну та зменшення статутного капіталу на суму збитків, визначених у рамках цієї перевірки, а також згоду на призначення радником глави правління банку кандидатури від Мінфіну для моніторингу роботи фінансової установи.
Законопроект також встановлює спрощену процедуру докапіталізації або реорганізації банку.
Як повідомлялося, в рамках першого перегляду програми stand-by з Міжнародним валютним фондом (МВФ) в серпні цього року уряд і Нацбанк домовилися, що держава буде рятувати шляхом рекапіталізації за рахунок державних коштів тільки банки, активи або депозити яких складають більше 2% загальних по банківській системі. Згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику української влади, як і в 2014 році, уряд добиватиметься виділення адекватних держкоштів для цієї мети в бюджеті 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас