Грант на допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грант на допомогу

Кредит&Депозит
1176
Поки на ринку кредитування малого і середнього бізнесу банки згорнули активність, ЄБРР пропонує невеликим компаніям цільові гранти. З початку року 95 компаній вже залучили фінансування на суму більше 1 млн євро. У ЄБРР готові збільшити обсяги фінансування, але клієнтів в більшій мірі зараз цікавить поповнення обігових коштів, ніж консалтингова допомога, упевнені банкіри.
У пошуках маленьких
З початку року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділив представникам малого та середнього бізнесу (МСБ) 95 грантів на суму понад 1 млн євро. «Підприємці стали частіше звертатися до нас за грантами на часткову компенсацію вартості послуг консультантів», – говорить менеджер групи підтримки малого та середнього бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг. У 2015 році ЄБРР планує збільшити кількість грантів не менше ніж до 110. «У нас є донорські ресурси від ЄС, тому якщо бажаючих буде більше, ми готові задовольняти і їх заявки», – розповідає Катерина Рігг.
Надавати грантову підтримку малому і середньому бізнесу ЄБРР розпочав у 2010 році. «За цей час ми надали компаніям фінансування на суму близько 2,3 млрд євро», – уточнила Катерина Рігг. У ЄБРР з’ясували, що через рік після реалізації проекту та отримання гранту 76% підприємств збільшили оборот на 54%, а 52% підприємств збільшують зайнятість на 10%.
Гранти надаються на консультації з розробки корпоративних і маркетингових стратегій, у сфері стандартів управління якістю, інформаційно-комунікаційних технологій, організаційного та операційного розвитку, інженерних рішень, бухобліку та фінансової звітності. Для реалізації поставлених завдань можуть залучатися як українські консалтингові компанії, так і міжнародні експерти-практики. «Найчастіше у бізнесменів є плани і побажання з розвитку бізнесу, але вони не знають, як їх реалізувати, з чого почати і до кого звертатися. Ми їм пропонуємо які-небудь чотири-п’ять компаній, які є у нас в базі, або ж підприємець може залучити свого партнера », – пояснила Катерина Рігг.
Окремі програми є для компаній, які хочуть вийти на нові ринки збуту, а також для «жіночих» підприємств – компаній, де власником більш ніж 50% бізнесу і першою особою є жінка. «Протягом трьох років на програму« Жінка в бізнесі »ми готові виділити 1 млн євро», – розповіла регіональний директор програм ЄБРР з підтримки малого бізнесу для Молдови, України та Білорусі Стелла Мельник.
Середній розмір гранту в поточному році склав 6,5 тис. євро: його розмір становить від 50% до 75% витраченої компанією суми. Максимальна сума гранту – 10 тис. євро. Розраховувати на підтримку ЄБРР можуть підприємства, що працюють на ринку більше двох років, і штат яких не перевищує 250 чоловік. Не менше 50% бізнесу має належати громадянам України.
Неповноцінна заміна
У ЄБРР сподіваються, що цільові гранти допоможуть підтримати МСБ і хоча б частково замінять компаніям традиційне кредитування. «Цього року обсяг наданого нами фінансування склав близько 1 млрд євро, однак практично вся сума видана в рамках прямого кредитування або ж це були інвестиції в капітал. Частка кредитування МСБ в цій сумі дуже незначна. Я думаю, не більше 50 млн євро», – сказав радник ЄБРР Антон Усов. Це викликано загальним погіршенням економічної ситуації в країні, а також девальвацією гривні. «Ми надаємо фінансування виключно у валюті. Зараз на це можуть піти тільки підприємства, що мають стабільні надходження у валюті. Але навіть вони не готові залучати довгострокове фінансування », – зазначив Антон Усов.
У банках визнають, що попит на живі гроші у МСБ як і раніше великий. «За 11 місяців поточного року ми видали МСБ кредитів на 172 млн грн, що на 15% більше, ніж торік. Хоча в торішні результати включалися ліміти донецького і кримського регіонів », – підраховує начальник управління корпоративних продажів середнього бізнесу ОТП Банку Ольга Волкова. При цьому позичальники цікавляться, в основному, фінансуванням оборотного капіталу. «Ми спостерігаємо зниження кредитного апетиту до довгострокових інвестиційних проектів», – уточнює Ольга Волкова.
Знижується попит і на цільові програми від МФО. «У сегменті МСБ такі програми не особливо популярні у зв’язку з вимогами, які пред’являються для отримання такого виду кредитів», – говорить начальник відділу розвитку бізнес-клієнтів Укрсоцбанку Ганна Кармалова. «Крім того, часто такі програми залучаються при дефіциті власної ліквідності у банків», – нарікає Ольга Волкова.
Учасники ринку вважають, що гранти можуть бути цікаві вузькому колу підприємців. «МСБ зараз в буквальному сенсі «виживає»: на овердрафтах, відстрочках платежу, кредитних лініях. Кошти їм потрібні для поточної операційної діяльності або ж для того, щоб розплатитися за колишніми боргами. Гранти – гарна ідея, але це не зовсім те, що зараз потрібно бізнесу », – вважає заступник голови правління одного з великих банків.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас