Податок з готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок з готівки

Валюта
3571
Кабмін вирішив обмежити сплату збору з операцій купівлі валюти лише угодами з готівковою валютою і підняти його в чотири рази – до 2%. Від сплати збору звільнять імпортерів і юросіб, які купують валюту для оплати боргів. Банкіри вважають, що Пенсійному фонду навряд чи варто сподіватися на різке зростання обсягів податкових платежів в умовах зниження обсягу легального продажу валюти банками.
Візьмуть з готівки
Уряд вирішив не відмовлятися від ідеї збільшення збору до Пенсійного фонду з операцій купівлі іноземної валюти. Це випливає з доопрацьованої редакції правок до Податкового кодексу. Документ був поданий до парламенту у вересні під № 5079, але через перевибори Верховної Ради та формування нового Кабміну його так і не розглянули. У доопрацьованому проекті, опублікованому Радою підприємців при Кабміні, збережена ідея підвищення з 2015 року розміру збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з купівлі валюти – з 0,5% до 2% від суми.
Однак коло платників збору звузиться. Зараз збір сплачують юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі. Запропоновано звільнити від фіскального навантаження всіх юросіб, які купують валюту, як готівкову, так і безготівкову, для своїх потреб. Платниками збору залишаться тільки фізособи, які купують готівкову валюту, і юрособи, які купують її з метою продажу населенню.
Валютний збір був відновлений 1 квітня законом «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». За квітень-листопад населення купило у банків валюти на $3,67 млрд. Пенсійний фонд повинен був отримати від цих угод $18,3 млн. При ставці в 2% за цей період сума відрахувань склала б $73,4 млн.
Відмова від спекуляції
Банкіри поки не знають, які саме їх операції з купівлі готівкової валюти будуть обкладатися збором: тільки в інших юросіб або ж у фізосіб, коли вони здають валюту. «Ймовірно, будуть обкладатися збором фінансові компанії, які купують валюту у банків для продажу населенню, і банки, які купують її один у одного для цієї ж мети. Тому що складно визначити, яка валюта, яку громадяни здають банкам, залишається в касах для її подальшого продажу, а яка, наприклад, йде на повернення валютних депозитів », – пояснює скарбник одного з найбільших банків. Йдеться фактично про подвійне оподаткування, оскільки готівкову валюту, яку продають населенню, банки, згідно з проектом закону, повинні у когось купувати.
Підвищення ставки збору до 2% дозволить збити спекулятивний попит на валюту. «Підвищення збору зробить невигідними короткострокові операції з купівлі іноземної валюти з її подальшим продажем. В умовах порівняно стабільного курсу будь-яка подібна операція буде збитковою, якщо до моменту продажу курс виросте менш ніж на 2%. Певну частину попиту підвищення збору може відсікти лише після стабілізації курсу гривні хоча б на кілька тижнів. В умовах волатильності курсу на 10-30 копійок щодня, яке ми бачимо останнім часом, вплив підвищеного збору на ринок буде мінімальним і ринковий попит не скоротить », – зазначає директор департаменту організації, стратегії і PR Кредобанку Роман Лепак. Фактично від збору будуть звільнені імпортери і покупці валюти для оплати своїх боргів.
Маленькі відрахування
Напередодні підвищення збору інтерес до валюти може підвищитися, але пропозиція валюти залишається низькою. «Всі будуть намагатися закупити необхідний обсяг валюти до цього нововведення. Потім попит повернеться на той же рівень. Попит від імпортерів збережеться, а населення ці 2% не зупинять. Зараз ніхто не купує долар просто так. Попит на валюту населення викликаний недовірою до гривні, і додаткове навантаження у 2% не є панацеєю в цьому питанні, – говорить начальник відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Агшин Мірзазаде. – На ті ж самі 2% долар подорожчає і на чорному ринку. Там теж стежать за курсом ».
Втім, якщо в 2015 році валюта буде в такому ж дефіциті, як і зараз, то підвищення збору не дасть особливого ефекту. «Ініціатива спрямована в першу чергу на наповнення Пенсійного фонду, а не на курсове регулювання. Враховуючи різницю в цінах на чорному ринку і в обмінних пунктах банків, навіть 2% збору до Пенсійного фонду не зроблять істотного впливу на попит з боку населення», – говорить головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков. У листопаді населення купило у банків рекордно малий обсяг валюти – всього $197, 2 млн. Якщо попит і далі буде таким же низьким, то Пенсійний фонд навряд чи зможе розраховувати на значні надходження.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас