Новий Податковий кодекс знищить ринок спільного інвестування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Податковий кодекс знищить ринок спільного інвестування

Кредит&Депозит
961
Проект нового Податкового кодексу, який Верховна Рада має розглянути на наступному тижні, передбачає зміни, що безпосередньо стосуються фондового ринку. Серед позитивних новацій – скасування акцизу на операції з корпоративними цінними паперами. Серед неоднозначних – зміни в оподаткуванні інститутів спільного інвестування.
Необдуманий крок
Акцизний податок на продаж корпоративних цінних паперів у розмірі 1,5% з’явився 1 січня 2013. У 2012 р одним з аргументів податківців за введення акцизу було те, що вони зможуть зібрати в бюджет 600 млн грн тільки за 2013. В результаті в держбюджет тоді надійшло лише 110 млн грн. Щоб обійти сплати, торговці перевели свої операції на біржі, де акциз платити не потрібно. Експерти неодноразово відзначали, що акциз не приніс бажаного результату у вигляді великих сум надходжень до бюджету, а лише знизив привабливість і без того низьколіквідного вітчизняного фондового ринку. «Скасування акцизу на операції з цінними паперами цілком логічна й виправдана. Ми ліквідуємо податок на інвестиції, яким по своїй суті був акциз», – говорить член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Анатолій Амелін.
У проекті Податкового кодексу передбачено ще кілька змін, які нададуть свій вплив на фондовиків. «Серед найбільш значущих слід відзначити зближення податкового обліку фінансових результатів операцій з цінними паперами з бухгалтерським обліком таких результатів і введення практики коригування фінрезультату за операціями з цінними паперами за допомогою податкових різниць», – розповідає віце-президент компанії з управління активами (КУА) «Кінто» Анатолій Федоренко. Простою мовою це означає, що прибуток для цілей оподаткування спочатку береться бухгалтерська, а потім від цього прибутку віднімаються доходи, які не підлягають оподаткуванню. Наприклад, це дохід від курсової різниці, дохід від переоцінки вартості цінних паперів. Також одним з важливих змін, за словами Анатолія Федоренка, є те, що у витрати перестануть включатися відсотки по облігаціях, а значить оподатковувана база виросте.
Всупереч логіці
Найбільший шквал критики викликали зміни в оподаткуванні інститутів спільного інвестування (ІСІ). Запропоновано поширити на кошти спільного інвестування загальний порядок оподаткування. Це, за словами профучасників, призведе до подвійного фіскального навантаженні на доходи учасників ІСІ: перший раз – на рівні інвестфонду, другий раз – на боці самого учасника.
Новий Податковий кодекс передбачає подвійне фіскальне навантаження на доходи учасників ринку спільного інвестування
«Вводиться авансовий внесок з податку на прибуток при нарахуванні дивідендів, який ще раз (поряд із самим податком) зменшує чисту вартість активів ІСІ і, відповідно, знижує розрахункову ціну цінного паперу ІСІ, за якою вона викуповується або продається. Запроваджується оподаткування пайових інвестиційних фондів, які взагалі не є платниками податку на прибуток, бо не мають статусу юрособи, що суперечить методології конструювання правових норм і законам формальної логіки», – підкреслює Анатолій Федоренко.
Використання ІСІ стає удвічі невигідним у зв’язку з тим, що тепер відсотки за позиками, виданими ІСІ іншим юрособам, будуть формувати у фондів прибуткову частину, але не включатися до витрат суб’єктів господарювання, що кредитуються, аналізує нововведення податкового кодексу директор аудиторської фірми «Фінекс-Аудит» Олексій Серік. Запропоновані правки, за його словами, знищують саме поняття ІСІ. «Сенсу в існуванні ІСІ після прийняття цих поправок не буде ніякого», – додав він.
На 1 жовтня в Україні було зареєстровано 1586 ІСІ із загальним розміром активів в 205 млрд грн. Їх популярність легко пояснити тим, що бізнес часто використовує ІСІ для розподілу фінансових потоків між різними компаніями групи. Венчурні фонди кредитують підприємства, а підприємства можуть виплачують дивіденди венчурному фонду. Таким чином, венчурний ІСІ – це зручний «грошовий мішок», на який при необхідності можна виводити і заводити гроші. Такі структури створюють собі багато бізнесменів. Один з найвідоміших фондів – «Прайм Ессетс Кепітал» з активами 1 млрд грн, що належить президентові України Петру Порошенку.
Негативно оцінює перспективи для ринку ІСІ після прийняття нового податкового кодексу в існуючому вигляді і генеральний директор КУА «ОТП Капітал» Григорій Овчаренко. «В європейській практиці немає податку на прибуток на операції з активами фондів. З одного боку ми хочемо залучити інвесторів для фінансування бізнесу з іншого в спробі збільшити податкові надходження ми ризикуємо втратити і тих небагатьох інвесторів які вже прийшли», – говорить фінансист.
У той же час експерти відзначають, що введення податків на діяльність ІСІ фактично не вплине на наповнення держбюджету. «Відразу видно, що [проект податкового кодексу] писали дилетанти, які не оцінюють наслідків подібних змін. Люди беруть калькулятор і множать те, що є, на податкові ставки, і вносять у рядок бюджету нову суму від надходжень. Але ніяких надходжень не буде. Ринок стиснеться до гірчичного зернятка, інвестори розбіжаться і більше на ринок не прийдуть. З чого податки збирати будуть? – Нарікає Анатолій Амелін. – Ми вже бачили експеримент, де «розумники» малювали сотні мільйонів зборів від акцизу. Зібрали в підсумку як кіт наплакав, а збиток для економіки обчислюється мільярдними сумами … »
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас