Мінфін пропонує законодавчо закріпити перехідний період для ПДВ-рахунків до 1 квітня 2015 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує законодавчо закріпити перехідний період для ПДВ-рахунків до 1 квітня 2015

Казна та Політика
4306
Міністерство фінансів України в концепції реформування податкового законодавства врахувало низку пропозицій бізнесу з упровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ), проте наполягає на його повноцінному впровадженні з 1 січня 2015 року з урахуванням надання перехідного періоду для платників до 1 квітня.
Згідно з документами, які має агентство “Інтерфакс-Україна”, Мінфін пропонує врегулювати питання віку сум ПДВ, надмірно зарахованих на електронний рахунок за заявою платника.
Якщо в початковому варіанті використання ПДВ-рахунків у системі не враховувалися залишки бюджетного відшкодування і негативні значення, які були задекларовані в періодах до січня 2015 року, то у новому варіанті запропоновано враховувати такі значення шляхом збільшення розміру суми ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі (з урахуванням одночасного збільшення податкового кредиту на відповідну суму).
Проте таке право буде надано без проведення перевірок лише в розмірі, що не перевищує 6/12 обсягу податкових декларацій за попередні чотири квартали. Інша сума – лише після проведення перевірок.
Враховуючи, що до початку повноцінного запровадження ПДВ-рахунків залишилося лише два тижні, в Мінфіні пропонують ввести перехідній період до 1 квітня 2015 року, впродовж якого штрафи за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування не буде застосовано впродовж 10 днів. А самі податкові накладні дадуть змогу реєструвати без обмежень.
Крім того, пропонується з 1 квітня 2015 року передбачити автоматичне збільшення розмірів сум, на які платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі на суму середньомісячного розміру суми податку, задекларовані платником ПДВ до сплати до бюджету за останні 12 звітних (податкових) місяців або чотирьох кварталів.
Водночас для сумлінних платників, у яких немає необоротних активів (чи володіють в не достатньому обсязі), буде надана можливість отримувати бюджетне відшкодування ПДВ за умови надання фінансової гарантії терміном на один рік банківськими установами, перелік яких буде визначено урядом.
“У разі, якщо за результатами перевірки платника була виявлена безпідставно заявлена до відшкодування сума ПДВ, гарантія має бути продовжена до трьох років”, – ідеться в документі.
Мінфін також пропонує врегулювати питання складання податкових накладних для постачальників електроенергії з урахуванням особливостей їх сплати споживачами. Зокрема, пропонується надати таким платникам право складати податкові накладні щодекади (на суму плати за електроенергію, що надійшла на відповідний рахунок платника за відповідний період).
Як повідомлялося, закон про електронне адміністрування ПДВ ухвалений наприкінці липня 2014 року й набуває чинності від 1 січня 2015 року. Якщо система адміністрування ПДВ, що діє нині, передбачає перерахування суми податку до держбюджету за підсумками звітного періоду – місяця або кварталу, то нова система потребуватиме їх негайного перерахування на ПДВ-рахунки, які кожне підприємство повинне буде відкрити в Держказначействі.
З пропозицією відкласти введення електронного адміністрування ПДВ до президента і прем’єра України вже звернулися Європейська Бізнес Асоціація і Федерація роботодавців України, за оцінками яких нова система не усуне всіх ПДВ-проблем, але призведе до великих фінансових втрат підприємств.
Крім того, в тексті коаліційної угоди передбачено скасування положень закону №1627-VII, якими вводиться система електронного адміністрування ПДВ (ПДВ-рахунків) і надається можливість для податкового компромісу ще в 2014 році.
У свою чергу Державна фіскальна служба (ДФС) України, йдучи назустріч бізнесу в питанні обліку негативного значення сум ПДВ, розглядає можливість відстрочити дату введення і практичного застосування системи електронного адміністрування ПДВ до березня-квітня 2015 року.
Глава ДФС Ігор Білоус так прокоментував цю ініціативу: “Найімовірніше, пропонуватимемо перенесення термінів електронного адміністрування. Ми просто фізично не встигаємо за часом”.
За його словами, дотепер ДФС не визначилася, чи входитимуть до цієї системи всі негативні значення сум ПДВ, заявлених до січня 2015 року, або це буде тільки якась частина – 50% чи 70%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас