Експерти ICU вважають реалістичним держбюджет-2015 з дефіцитом на рівні 2,5-3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти ICU вважають реалістичним держбюджет-2015 з дефіцитом на рівні 2,5-3%

Казна та Політика
343
Експерти інвестиційної групи ICU, очікуючи затяжної рецесії в економіці України, відзначають важливість прийняття реалістичного бюджету країни на 2015 рік, повідомляється в прес-релізі групи.
“Бюджет на наступний рік необхідно розраховувати на песимістичному сценарії. Відповідно, потрібно закладати реалістичний обсяг доходів державного бюджету і, виходячи з цього, формувати витрати таким чином, щоб бюджетний дефіцит був на рівні 2,5-3%”, – вважає керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, слова якого цитує прес-служба.
При цьому експерт відзначив важливість розробки держбюджету в рамках певного плану, хоча б на наступні три роки.
“Уряд повинен дати ринку, кредиторам, Міжнародному валютному фонду (МВФ) чіткий сигнал про те, що він налаштований на зниження державних дефіцитів. Потрібно виконувати програму Фонду і робити це не в останній день. Потрібно грати на випередження. Тільки так можна відновити до себе довіру внутрішніх і зовнішніх агентів”, – вважає О.Вальчишен.
За словами експерта, зазначені рішення необхідні для економіки України, яка схильна піддаватися впливу не лише внутрішніх кризових явищ, а й таким у світовій економіці.
“По-перше, на фінансових ринках продовжиться посилення курсу долара США проти основних валют, оскільки економіка цієї країни відновлюється від кризи 2007-2008 рр. найбільш динамічно в порівнянні з економікою Японії, Великобританії або країн єврозони. Тому позичальники з України, які активно кредитувалися в іноземній валюті, будуть зазнавати труднощів з рефінансуванням, обслуговуванням своїх зобов’язань. По-друге, буде посилюватися економічна криза в Росії, цей ринок буде ще більше закриватися для України за товарними операціями. По-третє, ціни на сировину знизилися, вони будуть залишатися на низькому рівні. Тому у нас не буде зростаючих надходжень від експорту металургії та сільського господарства. Україні доведеться розраховувати тільки на внутрішні сили, внутрішні джерела зростання”, – пояснив він.
В цілому О.Вальчишен оцінює падіння економіки України за підсумками 2014 р. на рівні 6,3%, в 2015 році – ще на 2%. Лише в 2016 році країні вдасться відновити ВВП на рівні 3,1%.
“Тобто, Україна ще рік перебуватиме в кризі”, – вважає О.Вальчишен.
Крім того, незважаючи на сповільнення темпів зниження економіки, середньорічний рівень інфляції в 2015 році буде вищим, ніж в 2014 році.
“Інфляція залишається суттєвою проблемою. Вона хоча й буде падати, але її середньорічний рівень в 2015 році буде вищим, ніж у поточному – 18% і 12% відповідно. При цьому пік зростання споживчої інфляції припаде на перший квартал і може перевищити 25%”, – сказав О.Вальчишен.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас