Держпродкорпорація до кінця року поставить до Китаю 1 млн тонн зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держпродкорпорація до кінця року поставить до Китаю 1 млн тонн зерна

Аграрний ринок
268
ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” до кінця 2014 року виконає в повному обсязі домовлену з китайським партнером ССЕС поставку кукурудзи в Китай в рамках Генерального кредитної угоди з експорту зерна з України.
Як повідомив журналістам глава правління ДПЗКУ Петро Вовчук, відповідно до підписаних у вересні цього року 19 договорами на поставку кукурудзи на китайський ринок в обсязі 1,080 млн тонн за квотою ССЕС, до 1 грудня було відправлено 8 суден з приблизно 400 тис. тонн.
Коментуючи графік поставок в цьому році, П.Вовчук зазначив, що за погодженням з китайською стороною він був відкоригований, а контракти продовжені до 31 грудня.
“В даний час під навантаженням варто ще 4 судна. Весь цей обсяг (1,08 млн тонн – ІФ) буде відправлений, і ми в кінці грудня підписуємо з ССЕС договір на чергову квоту, яка у них буде. Ми прив’язуємо до тієї квоти, яку вони отримують на імпорт кукурудзи “, – сказав П.Вовчук.
Глава ДПЗКУ сподівається, що квота ССЕС на імпорт кукурудзи з України на наступні півроку знову складе не менше 1 млн тонн. Постачати ж в Китай інші культури, зокрема пшеницю, держкорпорація поки не може з причини відсутності таких квот у її китайського партнера. Разом з тим Генеральною угодою передбачена можливість поставок пшениці, ячменю та сої.
П.Вовчук додав, що після рішення уряду ліквідувати Держсільгоспінспекцію виникає додаткова складність із сертифікацією і контролем якості зерна при експорті, тому що функції цього органу нікому не передали.
Він також нагадав, що українська сторона згідно з умовами співпраці з ССЕС може експортувати зерно як безпосередньо в Китай, так і на ринки інших країн.
“В експорті у нас зараз за результатами календарного року вже є 2 млн 200 тис. тонн зерна. Питома вага китайського напрямку – 50%, інші напрямки експорту узгоджуються з ними в будь-якому випадку. До кінця поточного року експорт сумарно становитиме до 3 млн тонн “, – сказав глава держкорпорації.
За його словами, в нинішньому році багато аграріїв притримують продаж зерна, очікуючи подальшого зростання курсу долара і як наслідок цін на свою продукцію. У зв’язку з цим, щоб своєчасно виконувати експортні контракти, доводиться піднімати закупівельні ціни на 100-200 грн за тонну. При цьому ДПЗКУ повинна зберігати рентабельність продажів на рівні 10%.
“Китайці прекрасно знають внутрішні ціни на українському ринку, чудово розуміють, що ми повинні заробити як мінімум $5 на тонні, тому що ми покриваємо ще кредитне зобов’язання перед Ексімбанком. Згідно з Генеральним угодою, китайська сторона також має 5% -ний дисконт”, – додав П.Вовчук. Обслуговування $1,5-мільярдного кредиту китайського Ексімбанку обходиться ДПЗКУ $78 млн на рік.
Перспективи залучення другої, товарної частини “китайського” кредиту на аналогічну суму ($1,5 млрд) як і раніше обговорюються. ДПЗКУ погодила зі своїм партнером ССЕС можливі інфраструктурні проекти з використанням цих ресурсів (будівництво елеваторів, залізничних вагонів, біоетанольних заводів, заводів з виробництва засобів захисту рослин та інші.), Однак процедура їх затвердження вимагатиме участі ще ряду відомств як з української, так і з китайської сторони.
П.Вовчук акцентував, що першочерговий, затребуваний в рамках другої частини китайського кредиту проект – це розширення портових перевалочних потужностей ДПЗКУ. “Ми без портового елеватора просто не впораємося, особливо в періоди пікових навантажень, коли в місяць необхідно вантажити на судна близько 1 млн тонн”, – говорить глава правління держкорпорації. Новий портовий елеватор планується будувати в порту “Південний”.
ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій – лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп’яної заводи. Сумарно 53 підрозділу-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.
Держкорпорація в 2012 році домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту $1,5 млрд, який планувалося використовувати на спотові і форвардні закупівлі 4 млн тонн зерна для їх експорту за торговими угодами з КНР у 2013/2014 маркетинговому році (МР: липень – червень). Оператором з китайської сторони за даним контрактом, розрахованим на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної промисловості і генеральних підрядів (ССЕС).
У 2014/2015 МР держкорпорація збиралася закупити не менше 4 млн тонн зернових культур з подальшим експортом порядку 3,5 млн тонн з них по торговим угодам з Китаєм.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас