Очікуваний колапс: Аргентина не змогла підправити фінанси за рахунок розміщення облігацій та обміну боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікуваний колапс: Аргентина не змогла підправити фінанси за рахунок розміщення облігацій та обміну боргу

Кредит&Депозит
685
Розрахунок Аргентини на те, що розміщення облігацій та обмін боргових зобов’язань дадуть країні перепочинок у вирішенні фінансових проблем, не виправдався: попит на її папери виявився дуже низьким, пише газета Financial Times.
Це дозволяє деяким експертам розраховувати на те, що Аргентина все-таки буде змушена піти на задоволення вимог кредиторів, що відмовилися від реструктуризації боргу після дефолту 2001 року.
Прохолодний інтерес інвесторів до держпаперів Аргентини ускладнить і без того важку економічну ситуацію в країні, що погіршилася з липня цього року, коли країна зіткнулася з черговим дефолтом, не зумівши домовитися з кредиторами.
Після дефолту в 2001 році Буенос-Айресу вдалося реструктурувати основну частину боргових зобов’язань, однак ряд хедж-фондів на чолі з Elliott Management Corp. не погодилися з пропозиціями влади, звернулися до суду, зажадавши оплати боргу в повному обсязі, і виграли справу.
Уряд розраховував, що випуск держоблігацій підтримає валютні резерви країни, що послабить необхідність швидкого досягнення угоди з групою хедж-фондів, вимоги яких до цих пір не задоволені.
Проте в ході минулого розміщення облігацій було продано папери лише на $286 млн при запланованому обсязі випуску в $3 млрд.
Крім того, обсяг заявок на обмін паперів з погашенням в 2015 році на бонди з більш довгим терміном обігу склав лише $377 млн при загальному обсязі боргових зобов’язань в $6,7 млрд.
“На жаль, цей результат є дуже негативною новиною”, – зазначає член групи економістів, які працюють з урядом Аргентини, Августин Д’Аттелліс.
“Успішне розміщення заклало б основу для відновлення економічного зростання без укладання угоди з кредиторами”, – додав він.
За словами експерта, нинішній сценарій розвитку ситуації є “більш складним” в тому числі й тому, що країні доводиться справлятися з рецесією при дуже низьких цінах на сою, яка є ключовою статтею експорту країни.
31 грудня цього року закінчується термін дії умови Rufo, відповідно до якого уряд не може заплатити кредиторам, які не брали участі в реструктуризації боргу, більше, ніж кредиторам, що погодився на реструктуризацію облігацій країни в 2005 і 2010 роках.
Переговори між урядом Аргентини і кредиторами поновляться після закінчення терміну дії цього правила, проте А.Д’Аттелліс впевнений, що угода на початку наступного року не буде досягнуто.
За його словами, уряд просто нездатне задовольнити вимоги хедж-фондів.
Тим часом, керуючий директор Graham Fisher Джошуа Роснер зазначає, що уряд Аргентини не збирається врегулювати відносини з кредиторами, і це підтверджується його готовністю залучати кошти під процентні ставки, що виражаються двозначними числами, що вдвічі вище відсотка, під які залучають кошти інші країни регіону – Бразилія , Мексика і навіть Болівія.
За словами Дж.Роснера, угода з кредиторами дозволила б уряду Аргентини повернутися на міжнародні ринки капіталу і розмістити борг під прибутковість лише в 6% річних.
Серед інших “відчайдушних” заходів аргентинської влади щодо залучення іноземного капіталу Дж.Роснер назвав реформу енергетичного законодавства, покликану залучити в країну зарубіжних інвесторів, а також угоду про валютні свопи з Китаєм обсягом $11 млрд.
Завдяки цій угоді валютні резерви Аргентини в п’ятницю перевищили рівень в $30 млрд вперше з січня.
А.Д’Ателліс вважає, що уряд Аргентини зробить чергову спробу випустити облігації в наступному році навіть у тому випадку, якщо країні доведеться залучати кошти під 12-13% річних.
Багато експертів сходяться на думці, що нинішній президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер буде намагатися всіма способами уникнути укладення угоди з кредиторами до закінчення її терміну служби на своєму посту.
Чергові президентські вибори в Аргентині пройдуть у жовтні 2015 року. І експерти розраховують, що кандидати на пост президента країни зроблять своїм пріоритетом врегулювання відносин з кредиторами.
“Проблема перетворилася з національної економічної проблеми в персональний армрестлінг між президентом і кредиторами”, – відзначив керуючий партнер Knightsbridge Partners в Буенос-Айресі Деніел сина Мелхіїного.
“Єдиним вирішенням проблеми як для нинішнього керівництва країни, так і для тих, хто прийде йому на зміну – це рішення боргової проблеми, яке стане першим кроком у вірному напрямку”, – говорить експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас