3 прогнози на 2015 рік для США, які ви обов'язково почуєте - і чому їх не треба сприймати всерйоз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3 прогнози на 2015 рік для США, які ви обов'язково почуєте - і чому їх не треба сприймати всерйоз

Світ
3209
Настав той час, коли експерти дістають свої кришталеві кулі і починають робити прогнози на наступний рік. Прогляньте їх, якщо вам цікаво, але не втрачайте при цьому здорового глузду.
Настав сезон для… пророкувань! Коли рік добігає кінця, експерти, журналісти та різноманітні пророки завжди видають цілі потоки прогнозів щодо економіки і фінансових ринків на наступний рік. Чи варто реагувати на них?
Коротка відповідь: ні.
Хоча є і винятки, більшість прогнозів, м’яко кажучи, нісенітниці. Але оскільки зараз ”сезон”, коли всі очікують від фінансових журналістів інформації про те, що буде на повістці наступного року, я відчуваю себе зобов’язаним видати хоча б три саркастичних прогнози, які ви точно почуєте до кінця цього року, якщо ще не почули. І я поясню, чому не варто їх брати до уваги, і на що, навпаки, треба увагу звернути.
Прогноз # 1: Десятки досліджень будуть доводити, що пенсійну систему США очікує катастрофа, або навіть гірше.
Ви, мабуть, розумієте, про який тип досліджень йде мова – видані фінансовими компаніями, які попереджають, що американці абсолютно не готові до життя після закінчення кар’єри та/або не мають ні найменшого уявлення про те, як правильно планувати вихід на пенсію.
Такі прогнози стали одним з основних продуктів у сфері пенсійного планування, призначеного не стільки для інформування, скільки для жирних заголовків у газетах, аби ви врешті-решт кинулись в обійми фінансового консультанта, який, за гроші звісно, допоможе вам уникнути катастрофи.
Не витрачайте час на читання цього непотребу. Замість цього, присвятіть його практичним крокам для поліпшення своїх перспектив при виході на пенсію, починаючи з перевірки пенсійного планування наприкінці року. Ви можете зробити це приблизно за 15 хвилин, обрахувавши інформацію про доходи, заощадження та інвестиції в калькуляторі пенсійного доходу. Ви одразу отримаєте оцінку – наскільки високі ваші шанси підтримувати свій рівень життя, якщо ви будете рухатись тим же шляхом. Якщо вони виглядають мізерними, перегляньте, де можна заощаджувати більше, інакше інвестувати, або пізніше вийти на пенсію.
Прогноз # 2: Мудреці з Уолл-стріт передбачають, що ціни на акції будуть підніматися до нових максимумів у 2015 році … а інші ринкові провидці будуть запевняти, що ціни впадуть.
Такі прогнози вже надходять. Наприклад, прогляньте грудневий випуск Research Magazine, і ви знайдете попередження від радника First Pacific Боба Родрігеза, що ринок може легко опуститись на 20% або на 30% нижче в наступному році, і попередження від Джона Букінгема з AFAM Capital, що фондові ринки виростуть, можливо, на 10%-12%, якщо не більше. Хто буде правий? Хто знає? Можливо, ринок обвалиться і різко підніметься назад, і вони обидва будуть праві. Або, можливо, він буде залишатися стабільним, і вони обидва помилятимуться.
Справа в тому, що такі прогнози не повинні враховуватися у вашій пенсійній інвестиційній стратегії. Ви повинні створити мікс акцій і облігацій, спираючись на свою межу ризику та цілі, і в цілому дотримуватися свого плану, за винятком періодичного відновлення балансу, незалежно від того, що робить ринок, або що прогнозують інвестиційні консультанти.
Прогноз # 3: ринок облігацій рухне. Ні, серйозно, на цей раз по-справжньому.
Експерти та інвестиційні профі пророкували крах ринку облігацій починаючи щонайменше з 2010 року. І, на перший погляд, похмурий прогноз має сенс. Прибутковість казначейських облігацій була надзвичайно низькою останніми роками і такою ж залишається – нещодавно 10-річні облігації просіли до 2,3%. Коли прибутковість збільшиться, ціни на облігації будуть падати.
Проблема в тому, що ми не знаємо – ні коли прибутковість буде рости, ні наскільки вона збільшиться. Попередні прогнози не дуже-то й справдилися. За винятком минулого року, коли широкий ринок облігацій втратив 2%.
Станом на початок грудня, ринок облігацій зріс майже на 6% за рік. Якщо останнє збільшення кількості робочих місць підштовхне економіку, можливо, ми побачимо більш високі ставки в наступному році. Але, як показав недавній аналіз від Vanguard, незважаючи на їх низьку прибутковість, облігації залишаються ефективним способом диверсифікації та хеджування проти ризиків фондового ринку.
Отож, можете проглянути прогнози різних мудреців та віщунів на наступний рік – принаймні, матимете нагоду посміятись, або знайдете кілька нових ідей. Головне не сприймати їх надто серйозно – і більш важливо, аби вони не відволікали вас від вашого довгострокового плану.
Walter Updegrave, Time
Переклад: Тетяна Гордієнко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас