Уряд затягує паски народу, а олігархи отримають надприбутки - вважає екс-віце-прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд затягує паски народу, а олігархи отримають надприбутки - вважає екс-віце-прем'єр

Казна та Політика
6336
Програма діяльності уряду на 2015-2016 роки програмує подальше падіння економіки.
Про цезаявив економіст, колишній віце-прем’єр Володимир Лановий.
«У цій програмі немає механізмів, які би вивели країну з кризи. Фактично там узагалі економіки немає. Позиції стосовно податків і дерегуляції – це, скоріше, вдосконалення системи управління в державі, але нічого не робиться для того, щоб в країні стабілізувалися фінанси і був даний поштовх інвестиціям та модернізації. Питання конкуренції, монопольного регулювання залишились поза цією програмою», – сказав він.
За словами Ланового, якщо уряд заявляє, що буде падіння економіки на 4,5%, значить, що він програмує падіння і підв’язує під це інші питання – і видатки, і розрахунки, і підвищення тарифів. «Усе це є наслідками непродуктивного розвитку економіки, які програмуються самим урядом», – вважає економіст.
Заяви уряду про необхідність затягнути паски Лановий назвав «демагогією комуністичних періодів». «У світі ціни на нафту знижуються на 40%. Отже, ціни на газ знизяться теж мінімум на 40%, а може й більше, оскільки в нас будуть різноманітні джерела і ми зможемо обирати. А вони (уряд, – ред.) все одно планують втричі підвищити тарифи. Ну як це називати, які тут «паски»? Вони просто закладають собі надприбутки для монополістів, для олігархів і для корупційних схем з «Нафтогазом України». Адже «Нафтогаз» ніяк не реформується. Всі ці розмови про його реструктуризацію на три компанії нічого не означають – усе одно це монополісти», – сказав він.
У тій частині програми, яка стосується скорочення кількості податків і легалізації доходів, експерт прогресу також не бачить. За його словами, в програмі йдеться про зниження єдиного соціального внеску за декілька років із 40% до 15%. Але в наступному році ніякого зниження немає, як і немає модернізації системи Пенсійного фонду. «Не передбачено більше джерел наповнення цього фонду, тобто немає компенсаційних механізмів для скорочення такого соціального внеску», – пояснив Лановий.
Щодо інших податків, то питання, скоріше, полягає в атмосфері взаємовідносин між платниками податків і податківцями, додав економіст.
«Податківці почуваються так, як в радянські часи ОБХСС (рос. Отдел по борьбе с хищениями социалистической собственности, – ред.), можуть зайти на будь-яке підприємство, зупинити його діяльність, арештувати рахунки, визнати його банкрутом. Також відкриваються кримінальні справи. Це є каральний механізм проти підприємств, який застосовували Азаров з Януковичем. Ця влада, на жаль, цю практику продовжує. Жодних змін в юридичному та організаційному аспектах, які б дали змогу захистити права платників податків перед податківцями, немає. І обмежень каральної вакханалії податківців також немає. Тобто необхідних реформ у податковій системі я не бачу», – заявив Лановий.
Також він додав: в уряді самі визнають, що жодного скорочення податків немає, а є об’єднання певних податків. Зате вводиться податок 30% на видатки, а крім того, введені нові податки у зв’язку з військовим часом. Тобто насправді є збільшення видів податків.
«Що стосується 30% податку на видатки, то з економічної сторони це податок на собівартість, на витрати. Тобто в даному випадку собівартість утримання однієї сім’ї вища, ніж доходи цієї сім’ї. Значить, сім’я збиткова. І от нам пропонують зі збитків платити 30%. Звичайно, можуть сказати, що це нелегальні доходи, які не задекларовані. Тоді нехай досліджують це і знаходять таких людей, які витрачають більше, ніж заробляють, і не шляхом отримання кредитів або використання заощаджень попередніх років. Усі люди купують великозатратні цінності тільки через декілька років заощаджень. І я не розумію, що тут такого дивного для Мінфіну, що там хочуть оподаткувати такого типу операції. Уявіть собі: 40 мільйонів людей будуть ходити і збирати довідки про те, де, скільки і в які роки вони заробили. А якщо не зберуть – тоді примусове стягнення. Займайтеся такими штучками з бюджетниками, з держслужбовцями, а народ не чіпайте», – наголосив Лановий.
Нагадаємо, у четвер, 11 грудня, народні депутати підтримали проект постанови № 1330 «Про програму діяльності Кабінету Міністрів України».
За відповідне рішення проголосували 269 нардепів з 226 мінімально необхідних.
За матеріалами:
ЗІК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас