Рішення ЄЦБ про запуск повномасштабної QE буде залежати від ситуації в економіці - Новотни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення ЄЦБ про запуск повномасштабної QE буде залежати від ситуації в економіці - Новотни

Кредит&Депозит
249
Рішення Європейського центрального банку (ЄЦБ) про запуск повномасштабної програми кількісного пом’якшення (QE) буде залежати від ситуації в економіці єврозони, заявив член ради керуючих ЄЦБ Евальд Новотни.
“Перспектива того, що ми не зможемо досягти цільового показника цінової стабільності в довгостроковій перспективі” у поєднанні з низькими темпами економічного зростання стане умовою, яка може спровокувати QE, зазначив він.
“Це рішення не буде безпідставним”, – цитує Е. Новотни агентство Bloomberg.
За його словами, рішення про QE буде залежати від ситуації в економіці в цілому.
Він зазначив, що “ослаблення темпів інфляції в єврозоні в значній мірі обумовлено зниженням цін на нафту, що апріорі не повинно розцінюватися, як негативний фактор”.
Е. Новотни виключив можливість покупки облігацій на первинному ринку, додавши, що “викуп паперів на вторинному ринку є класичним інструментом центробанків”.
Він зазначив, що поточний – негативний рівень ставки за депозитами (мінус 0,2%) – є абсолютним мінімумом, який може встановити ЄЦБ.
Глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив в ході прес-конференції за підсумками грудневого засідання, що Центробанк проведе переоцінку діючих заходів стимулювання в першому кварталі 2015 року. Він зазначив, що ЄЦБ може на початку наступного року змінити обсяги, темпи і структуру своїх заходів, додавши, що рішення про нові заходи, можливо, не буде прийнято на січневому засіданні.
ЦБ єврозони погіршив прогноз зростання ВВП на найближчі три роки: у поточному році з 0,9% до 0,8%, в 2015 році – з 1,6% до 1%, оцінка на 2016 рік знижена з 1,9% до 1 , 5%.
При цьому оцінка інфляції знижена на поточний рік з 0,6% до 0,5%, на 2015 рік – з 1,1% до 0,7%, на 2016 – з 1,4% до 1,3%. Таким чином, інфляція всі три роки буде нижче таргетованого ЄЦБ рівня в 2% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас