"Історичний шанс": Данія збирається розширитися в 20 разів за рахунок Арктики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Історичний шанс": Данія збирається розширитися в 20 разів за рахунок Арктики

Світ
1623
Данія та її автономна територія Гренландія в понеділок, 15 грудня, подають до Комісії ООН з меж континентального шельфу заявку, в якій обґрунтовані претензії на арктичні території за межами 200-мильної економічної зони. Ця територія в 20 разів перевищує розмір самого королівства і включає в себе Північний полюс.
Як пише Politiken, у разі якщо заявка буде задоволена повністю, Данія отримає права на 895 тисяч квадратних кілометрів морського дна і впритул наблизиться до 200-мильної економічної зони Росії. Звернення до комісії ООН виводить розгляди з приводу прав Росії, Канади та Данії на арктичні території в нову фазу.
Як нагадують датські ЗМІ, в 2007 році російський підводний човен встановив російський прапор на морському дні в районі Північного полюса. А рік тому докладні наукові вишукування показали, що Канада не має прав на цю територію. Підготовка датської заявки зайняла 12 років і обійшлася в 300 млн крон (близько 50 млн доларів). Раніше Данія, Гренландія та Фарерські острови внесли чотири інші заявки на територію в 873 тис квадратних кілометрів. Таким чином, з урахуванням попередніх заявок, королівство і його автономні території претендують на збільшення розмірів королівства в 40 разів.
Як зазначив у коментарі для ЗМІ міністр закордонних справ Данії Мартін Лідегор, виправдати вкладені інвестиції вийде не відразу, оскільки ніхто не може припускати, які ресурси будуть знайдені в підводних гірських хребтах через 50 років. Проте, підкреслює глава МЗС, підтвердження права власності на морське дно збільшить вплив Данії при вирішенні питань охорони довкілля та геополітичний вплив королівства в цілому. “У нас є тільки один історичний шанс на значне розширення кордонів держави”, – додав Лідегор.
Комісії ООН з меж континентального шельфу може знадобиться 10-15 років для розгляду претензій з боку Копенгагена. Їй належить визначити, чи є вимоги науково обгрунтованими. Як зазначає DR.dk, в підсумку може бути винесено рішення, що на цю частину шельфу мають право відразу три країни – Данія, Канада і Росія, тоді їм доведеться домовлятися про розмежування території між собою.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас