Індульгенція на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індульгенція на гривню

Казна та Політика
966
Нацбанк ввів нові правила знищення готівкової гривні банками в Криму та зону АТО – їм дозволили робити це в регіональних відділеннях в присутності комісії НБУ. Інакше банки не отримають грошову компенсацію. При цьому при псуванні банкнот їх треба буде привозити в НБУ, що небезпечно. Умови для співробітників банків в зоні АТО настільки жорсткі, що банкам буде складно виконати навіть нові правила.
Гроші пустять під шредер
Нацбанк змінив регламент знищення і псування готівки банками в надзвичайних ситуаціях. Регулятор оприлюднив постанову № 798, якою змінив Інструкцію про організацію роботи банківської системи в надзвичайному режимі. Ще з 24 липня НБУ ввів надзвичайний режим роботи банківської системи в зоні АТО та Криму. Було встановлено, що у разі неможливості вивезення готівкових коштів з регіональних сховищ НБУ його співробітники повинні зняти на відеокамери типу «С» пошкодження банкнот спеціальною фарбою або іншим способом, який позбавляє банкноти платіжних ознак грошових знаків.
Якщо комерційний банк не може вивезти готівку з відділень в територіальне управління НБУ, він псує банкноти, про що співробітники банку складають акт, говорилося в липневому постанові № 435. У той же час знищення грошей має проходити під контролем комісії теруправління НБУ (створюється за місцезнаходженням банку ), про що також складається акт. Він передається в НБУ – на його основі платиться «відшкодування за пошкоджені або знищені цінності».
Однак на практиці цей механізм працював зі збоями. Тому НБУ постановою № 798 вніс до нього ряд правок. По-перше, НБУ чітко визначив види пошкодження гривні: пошкодження грошей розчинами, які фарбують або склеюють їх; обрізання або обпалення 50% площі купюр; використання штампу «неплатіжної» купюри.
По-друге, знищувати гроші дозволено не тільки комісіям НБУ, створеним за «місцезнаходженням банків», але і в регіонах роботи «відокремлених підрозділів». Таким чином, повинні бути вирішені проблеми банків, які не зареєстровані на Донбасі чи в Криму. По-третє, чітко говориться, що знищення грошей у банках відбуватиметься не просто під контролем комісії НБУ, а «в її присутності».
І, по-четверте, відшкодування банку коштів за пошкоджені готівкові кошти буде виплачуватися лише у разі передачі до теруправління разом з актом про пошкодження також самих пошкоджених грошей. При знищенні банкнот, як і колись, буде достатньо лише акта, адже він уже підтверджений підписами співробітників Нацбанку.
Непроста процедура
Банкіри визнають, що їм вже доводилося знищувати готівку. Це відбувалося і в Криму, і в зоні АТО. Для цього найчастіше банки використовують зеленку, машинне масло, спалювання або розрізання купюр. «Ми виконали всі приписи НБУ щодо приведення грошових банкнот в непридатність, передали підтверджуючі документи до підрозділу НБУ і впевнені, що отримаємо відшкодування», – говорить директор операційного департаменту банку «Фінанси і Кредит» Галина Калашникова.
У постанові не вказано, що процес знищення готівки у відділеннях банків повинен фіксуватися відео- або фотозйомкою. Тому, теоретично, це може стати приводом для шахрайства, коли банк знищить одну суму, а в акті присутні вкажуть більшу. Але це можна виявити при складанні балансу наявності грошей у відділенні. «Національний банк закриває ризики зловживань при знищенні готівки в банках присутністю осіб, відповідальних за схоронність цінностей банку, та членів комісії територіального управління НБУ», – пояснює заступник голови правління банку «Хрещатик» Володимир Городецький.
Проте можливості для шахрайства, тим більше на територіях, де відбуваються військові дії, існують. «Процедура знищення готівки розроблена з урахуванням необхідності зниження ризику шахрайства – крім співробітників відділення, також повинні бути присутніми і співробітники НБУ. Але, теоретично, як і всяка операційна процедура, вона не захищена від ризику вступу в змову сторін», – попереджає директор департаменту розрахункових і кредитних операцій Альфа-банку Тетяна Гринь.
Складнощі компенсації
Щоб отримати компенсацію, банки повинні привезти в Нацбанк пошкоджені купюри. З цим у них виникають складнощі. «Ми вважаємо, що навіть сам процес знищення грошей в зоні АТО дуже небезпечний для наших співробітників. Ви можете собі уявити, що буде, якщо про це дізнається хтось із бойовиків ДНР? А як потім вивозити залишки цих грошей? Людина повинна везти напівзнищені купюри через всі блокпости, де зараз оглядають будь-яку коробку. Ми не можемо так ризикувати життям наших співробітників », – сказали FinMaidan в одному з найбільших банків.
Крім того, учасники ринку розповідають, що часто рішення про знищення грошей приймається дуже оперативно в умовах загрози захоплення відділень і небезпеки для життя співробітників. Тому немає можливості залучити до цього процесу співробітників НБУ. «Готівкові кошти можна знищувати на території банків, але тільки в присутності співробітників НБУ. Однак саме в цьому і криється основна проблема, так як необхідність знищення готівки з’являється в той момент, коли немає можливості вивезти їх з відділення (перекриті дороги, йдуть бойові дії). Відповідно, і співробітники НБУ не зможуть приїхати в таке відділення для знищення готівки на увазі існуючої загрози їх життю і здоров’ю», – говорить про проблему Тетяна Гринь. Тому банкам доводиться йти на ризик і знищувати гроші та цінності самостійно, без присутності НБУ. «Зараз банкам доводиться працювати в режимі воєнного часу. Ми знищували гроші в 9:00 вечора. Зрозуміло, що ніяка комісія з НБУ до нас би не приїхала, тому наші співробітники все робили самі», – розповіли неофіційно в одному з банків.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас