Шотландський хедж-фонд надув інвесторів на $600 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландський хедж-фонд надув інвесторів на $600 млн

Світ
581
Напередодні фінансової кризи хедж-фонд отримав від своїх великих інвесторів сотні мільйонів доларів. Всі ці гроші в підсумку зникли – зникла і людина, яка керувала фондом.
У вересні 2008 р Грегорі Кінг, шотландський адвокат, перекваліфікувався в керуючого хеджевого фонду, відзначав 40-річний день народження на своїй розкішній іспанській віллі. На екстравагантну вечірку були запрошені кілька сотень гостей. Кінг подякував своїм друзям, родичам колегам та висловив задоволення ходом свого бізнесу, що не дивно: капітал керованого ним хеджевого фонду Heather Capital виріс до $600 млн.
Heather Capital отримував гроші від багатьох великих інвесторів, включаючи канадський пенсійний фонд Ontario Teachers ‘Pension Plan і добре відомий лондонський фонд Николи Хорлік. У число його клієнтів також входили представники швейцарського банківського світу, кілька великих хеджевих фахівців і навіть два доктора із США. Heather планував отримувати прибуток від прямого кредитування компаній, які не могли отримати гроші в банку, пише газета Wall Street Journal.
Через кілька місяців після незабутнього дня народження Capital оголосив про банкрутство (ставши на перший погляд черговою жертвою глобальної фінансової кризи).
Коли банкрутує хеджевий фонд, він, як правило, може повернути хоч трохи грошей своїм інвесторам. Але цього не сталося з фондом Кінга. Розбираючись в уламках Heather, було зроблено дивовижне відкриття: баланс організації виявився майже на нулі. Видані стороннім компаніям кредити неможливо повернути, до того ж закладена під них комерційна нерухомість або не існує, або являє собою занедбаний шматок території, який не має ніякої цінності.
Ліквідатори фонду, які намагалися протягом декількох років врятувати хоч якісь активи, в судовому позові стверджують, що багато кредитів, видані девелоперам, насправді були “фальшивкою і підробкою”. Ніякої кримінальної справи проти фонду досі не відкрито.
Хто ж такий Грегорі Кінг і як йому вдалося обдурити таку кількість людей і безкарно втекти з мільйонами?
Кінг народився в сім’ї букмекерів і позикодавців Глазго. Його двоюрідний брат Стефан Кінг – один з найбільших в Шотландії власників нічних клубів і барів. Його батько Х’ю Кінг – голова галузевої групи букмекерів, який роз’їжджає по місту на сріблястому Bentley.
Грегорі отримав диплом адвоката в Шотландії, а потім поїхав вчитися в бізнес школу Чиказького університету. Після повернення в Глазго відкрив автосалон, який потрапив в кримінальну хроніку в 2002 р, після того як партнер Кінга був загадково і жорстоко вбитий (злочин досі залишається нерозкритим).
У 2004 р Кінг вирішує відкрити хеджевий фонд. Він об’їхав всю Північну Америку і Європу в пошуках клієнтів. Він носив дорогі костюми, робив з легким шотландським акцентом прекрасно підготовлені презентації перспективним інвесторам. Один з них охарактеризував Кінга як “привітного і зацікавленого”, а також як такого, що“міцно стоїть на землі”.
За словами іншого інвестора, який також втратив гроші, Кінг намагався всіх переконати, що його фонд надзвичайно безпечний. “Він знав, як говорити правильні речі. Все виглядало так, що він знайшов свою невелику нішу “, – підсумовує колишній інвестор.
Зі своєю казкою про Heather Capital Кінг зміг навіть з’явитися на американському телеканалі CNBC, а в опублікованому в березні 2008 р інтерв’ю в Financial Times він заявив, що за три роки його фонд мав всього один дефолт по кредиту.
Статистика Heather Capital виглядала, як мрія будь-якого хеджевого інвестора. Heather нібито отримував прибуток щомісяця за період з січня 2005 по серпень 2008 р .; середній показник перевищував 1% на місяць або приблизно 13% на рік.
Тим часом, перший червоний прапор з приводу успішної діяльності фонду з’явився ще під час перевірки рахунків за 2006 і 2007 рр. Аудитор KPMG виявив факт виділення кредитів на суму в $150 млн компаніям, що базуються в Гібралтарі, деякі з яких були безпосередньо пов’язані з Кінгом. За висновком KPMG, всі ці гроші були видані необгрунтовано.
Крім того, деякі інвестори були незадоволені тим, що Heather відмовлявся розкривати інформацію про одержувачів кредитів, посилаючись на закон, що захищає права позичальників. В кінці 2008 р і на початку 2009 р налякані фінансовою кризою інвестори почали масово виводити гроші з хеджевих фондів. Клієнти Heather Capital були винятком. Проте фонд під управлінням Кінга незабаром припинив видачу грошей, а в 2010 р оголосив про свою ліквідацію.
Ліквідатори взяли під контроль Heather і почали пошук грошей інвесторів. На подив членів ліквідаційної комісії, частина коштів була виявлена на рахунках в Глазго. Крім того, з’ясувалося, що успіх Heather Capital виявився липовим. У 2008 р відповідно до бухгалтерської звітності фонд списав $76 млн за своїми кредитами і $93 млн через втрати від зовнішніх валютних операцій.
Суддя у першій інстанції визнав існування “явних ознак обману, хоча справжня природа обману і особистість всіх, хто був залучений в нього, все ще потребують визначення”.
Тим часом інвестори афери Кінга залишаються без відповіді.
“Найбільше мене засмучує те, що ця людина вийшла сухою з води”, – говорить Пол Ларайа, лікар зі штату Нью-Гемпшир, який інвестував в Heather Capital за порадою друга.
За його словами, він втратив кілька сотень тисяч доларів.
“Сподіваюся, що цього пройдисвіта, зрештою, зловлять”, – уклав ошуканий інвестор.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас