Бронювання "Вояни-Ужгород" на 5 років принесе Словаччині близько $300 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бронювання "Вояни-Ужгород" на 5 років принесе Словаччині близько $300 млн

Енергетика
825
Бронювання газопроводу “Вояни-Ужгород” на п’ять років, за яким здійснюються поставки газу з ЄС в Україну, принесе Словаччині близько $ 300 млн, повідомив агентству директор з розвитку бізнесу НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
“Бронювання лінії” Вояни-Ужгород “на всі п’ять років принесе Eustream близько $ 300 млн. При цьому інвестиції в реалізацію проекту можна оцінити в близько $ 8 млн. Тобто, це взаємовигідний проект. Словаччина отримує суттєві грошові надходження, ми – газ з Європи, який навіть зараз (після підписання “зимового пакета” – ред.) дешевше російського “, – сказав він.
За словами співрозмовника агентства, відкриття реверсу через Велкі Капушани (основна транзитна точка між Україною та Словаччиною, включає чотири трубопроводи), принесло б ще більшу вигоду всім сторонам. Крім України та Словаччини, реалізація такого проекту дозволила б посилити енергетичну безпеку інших країн Східної Європи.
“Стрес-тести показали: при перекритті подачі російського газу до Польщі в цій країні спостерігався б дефіцит. Але чому ніхто не говорить, що ми могли б отримувати газ через Словаччину (в Україні – ред.) і видавати його в Польщу, а також в Румунію, Угорщину (…) Це дозволило б не тільки збільшити безпеку, але і зробити ці ринки ліквідними “, – резюмував Ю.Вітренко.
Як повідомлялося, НАК “Нафтогаз України” до 2019 року викупив більшу частину вихідних транспортних потужностей на газопроводі “Вояни-Ужгород” у словацького оператора газотранспортної системи Eustream для поставок природного газу по маршруту “європейський ринок газу – Україна”.
У вересні 2014 року Україна імпортувала з боку Словаччини близько 779 млн куб. м природного газу, у жовтні – 809, 3 млн куб. м газу, листопаді – 884, 4 млн куб. м. При цьому ще в період тестових поставок газу – з 16 серпня по 1 вересня – з боку Словаччини в Україну надійшло понад 135 млн куб. м.
“Укртрансгаз”, 100% якого належить НАК “Нафтогаз України”, експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною ємністю 31 млрд куб. м.
Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб м, Молдову – 3,5 млрд куб. м
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас