Генпрокуратура хоче забрати у компанії Ахметова ліцензію на 3G — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура хоче забрати у компанії Ахметова ліцензію на 3G

Казна та Політика
1224
Генеральна прокуратура звернулася до Окружного адмінсуду Києва з позовом до «ТриМоб» (дочірня компанія «Укртелекому») та Національної комісії з питань регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Відомство вимагає від регулятора анулювати оператору ліцензію на радіочастоти під зв’язок третього покоління (3G, UMTS). Вона була видана «ТриМоб» в 2011 р на 30 МГц по всій Україні. Копією позовної заяви розпорядженні «Капітал». НКРЗІ отримала позов 1 грудня.
Історія претензії
Нагадаємо, «Тримоб» створений рішенням наглядової ради «Укртелекому» в серпні 2011 р з метою передачі цьому підприємству функцій філії Utel, який надавав послуги мобільного зв’язку 3G. Керівництво «Укртелекому» заявило про наміри продати «Тримоб». Але переговори з найбільшими мобільними операторами ні до чого не привели. Цей оператор як і раніше єдиний власник ліцензії на UMTS в країні. У позові Генпрокуратура підкреслює, що «Тримоб», на її думку, отримав частоти незаконно. НКРЗІ в кінці 2011 р вирішила перерозподілити радіочастотний ресурс 3G між «Укртелекомом» і «ТриМоб» згідно зі спільним зверненням компаній.
У результаті «ТриМоб» відійшло 30 МГц, а «Укртелекому» – 5 МГц. Нагадаємо, Кабмін для підвищення інвестпривабливості розпорядився видати «Укртелекому» єдину ліцензію під зв’язок третього покоління ще в 2005 р (в цілому 35 МГц), коли підприємство ще належало державі. Зараз ним володіє СКМ Ріната Ахметова. У Генпрокуратурі вважають, що НКРЗІ порушила норми закону «Про радіочастотний ресурс», переоформивши ліцензії двом компаніям, так як у процедурі перерозподілу можуть брати участь тільки володарі радіочастот. А вони на той момент були в розпорядженні тільки в «Укртелекому».
Нереальна ціна
Позивач також звертає увагу на той факт, що ліцензія на 3G була видана державою на пільгових умовах без проведення конкурсу виключно «Укртелекому». А всі інші компанії повинні отримувати такі документи тільки через тендер, тому що попит на UMTS-частоти перевищує пропозицію. Адже в 2006 р комісія відмовляла у видачі аналогічних ліцензій «Київстару», МТС, «Астеліту» (life :)) і УРС (Beeline). Але Міністерство оборони на той момент ще не звільнило додаткові частоти.
При цьому позивач вказує, що НКРЗІ в 2011 р переоформила «ТриМоб» ліцензію за надзвичайно низьку плату – 170 грн. «… Без проведення конкурсу або тендера держбюджет України недоотримав значну суму грошей», – йдеться у позові. Відомство приводить в заяві приклад, що в 2009 р НКРЗІ визначила мінімальну ціну 3G-ліцензії на рівні 400 млн грн, а у вересні 2014 – 2,443млрд грн (згодом збільшена до 2,7 млрд грн). Примітно, що Генпрокуратура виявила порушення законодавства при видачі 3G-ліцензії «ТриМоб» за результатами розгляду звернення від самої ж НКРЗІ від 13 листопада. Член Нацкомісії Олександр Скляров вчора заявив, що про причини звернення може розповісти тільки глава НКРЗІ Олександр Животовський, так як тільки він має таку інформацію. «Моя особиста думка: такі суперечки має вирішувати суд», – додав він. З Животовським вчора зв’язатися не вдалося.
Зворотний бік
Один з юристів «Укртелекому» сказав, що компанія зараз вивчає позов і думає, які кроки робити. Він підкреслює, що багато компаній вже використали норму закону, згідно з якою можна перерозподіляти радіочастоти. «А претензії з’явилися тільки до нас», – вигукує юрист. Ще один співрозмовник «Капіталу» в «Укртелекомі» зазначає, що одна з претензій прокуратури точно надумана. Адже в законі «Про радіочастотний ресурс» ніде не написано, що при перерозподілі спектра частоти повинні бути у кожного із заявників. «Там просто сказано, що така процедура проводиться за спільною заявою двох суб’єктів господарювання», – підкреслив він.
за 170 грн регулятор переоформив «ТриМоб» ліцензію в 2011 році. НКРЗІ визначила у 2014 році мінімальну ціну 3G-ліцензії на рівні 2,7 млрд грн
Представники «Укртелекому» додають, що якщо анулювати ліцензію «ТриМоб» згідно з другою претензією, зазначеною в позові (дефіцитні частоти повинні виставлятися на конкурс), то за таким принципом можна оскаржити і передачу частот від УРС (Beeline) і «Голден Телекому» «Київстару »в рамках злиття під єдиним холдингом VimpelCom. Адже бажаючі на спектр GSM-900 та GSM-1800 теж були. Це «МТС Україна» і life :).
Вчора пройшло перше слухання за позовом Генпрокуратури. Сторони оголосили свої позиції. Наступне слухання призначено на 23 грудня.
Кому вигідно?
Існують декілька версій того, чому держава захотіла раптом позбавити ліцензії на 3G «Трімоб». Згідно з однією, НКРЗІ вирішила натиснути на власника «Укртелекому» (СКМ), щоб той під страхом відкликання ліцензії припинив блокувати початок процесу видачі нових ліцензій. Нагадаємо, регулятор учора оголосив конкурс на три 3G-ліцензії. Його підсумки будуть підведені в лютому 2015 Основні претенденти: «Київстар», «МТС Україна» і «Астеліт» (life :)). Довгий час Кабмін стримував прийняття цього рішення, і в частини учасників ринку з’явилася думка, що СКМ в цьому питанні по колишньому має великий вплив на уряд. Хоча прямих доказів цьому немає.
Друга версія: держава намагається забезпечити максимальний збір до бюджету на майбутніх конкурсах. Кожному учаснику належить витратити мінімум 3,23 млрд грн на конверсію і ліцензію. Деякі можуть порахувати таку витрату невиправданою. Тому існує ймовірність, що простіше і дешевше буде домовитися про використання 3G з «Укртелекомом». Тим більше що його керівництво вже заявляло про готовність до спільних проектів. Якщо створити враження, що ліцензію можуть анулювати в будь-який момент, то вступати в партнерство з «Укртелекомом» потенційні учасники конкурсу побояться. У них залишиться тільки один варіант: участь у конкурсі, щоб не стати 3G-аутсайдером. І остання версія: хтось із мобільних операторів, потенційних переможців конкурсу, зацікавлений у тому, щоб конкурентів у нього поменшало.
Як писав «Капітал» минулого тижня, НКРЗІ вже анулювала «Укртелекому» 3G-ліцензію на 5 МГц по всій країні у зв’язку з тим, що компанія так і не змогла її використовувати. З ліцензією «ТриМоб» ситуація зовсім інша. Компанія обслуговує більше 800 тис. абонентів у всіх регіонах країни.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас