ЄС приготує 55 млрд євро для порятунку банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС приготує 55 млрд євро для порятунку банків

Кредит&Депозит
608
Глави фінансових міністерств ЄС погодили формулу, яка визначить, скільки коштів європейські банки повинні будуть направити до фонду допомоги проблемним банкам, пише Wall Street Journal.
Передбачається, що обсяг фонду складе 55 млрд євро. Він покликаний замінити аналогічні резерви окремих країн. Контроль над фондом здійснюватиме Єдиний механізм санації проблемних банків (Single Resolution Mechanism, SRM), який з 2016 р стане відповідати за закриття або реструктуризацію проблемних банків єврозони.
Кошти з національних фондів будуть перенаправлені в спільний фонд поступово, протягом 8 років.
У жовтні Єврокомісія запропонувала схему, згідно з якою внески до фонду від великих і середніх банків будуть розраховуватися виходячи з обсягу їх активів і ступеня ризику, при цьому дрібні банки будуть виплачувати фіксовану суму.
У той же час великі банки країн, де фінансовий сектор відрізняється високою концентрацією – в тому числі Франції та Люксембургу, – повинні були направляти до фонду більше грошей, ніж їхні колеги з інших країн. Така формула викликала критику з боку Франції.
Згідно з новою формулою з 2016 р протягом 8 років розрахунок сум, які банки повинні відраховувати фонду, буде здійснюватися таким чином: на 60% виходячи з того, скільки вони заплатили б в національні фонди, і на 40% – на основі моделі SRM.
Тим самим французькі банки в результаті будуть платити менше, ніж передбачалося в жовтні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас