Вибори у Греції похитнули довіру інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори у Греції похитнули довіру інвесторів

Кредит&Депозит
508
Політична невизначеність, що склалася в Греції після оголошення про проведення виборів президента країни, викликала рекордний обвал акцій на Афінській біржі і підвищення прибутковості суверенних облігацій.
Грецький індекс ASE впав у вівторок майже на 13% на новині про те, що уряд країни вирішив перенести вибори президента з лютого 2015 на грудень 2014 року. У разі провалу голосування будуть оголошені парламентські вибори, результат яких може поставити під питання фінансову стабільність Греції.
Акції Attica Bank втратили 26%, National Bank of Greece впали в ціні на 20%, Piraeus Bank – на 16%.
Прибутковість 3-річних облігацій Греції піднялася вище 8%, пише The Financial Times.
Прем’єр Антоніс Самарас висунув на пост президента колишнього єврокомісара Ставроса Дімаса.
Парламент обирає президента кваліфікованою більшістю, якої правляча коаліція не має. Якщо парламенту з трьох разів (тури голосування призначені на 17, 22 і 29 грудня) не вдасться обрати президента, будуть призначені дострокові парламентські вибори.
На виборах правляча коаліція може поступитися опозиційній партії Сіріза, яка виступає за розрив відносин з міжнародними кредиторами, списання боргів і збільшення держвидатків.
Як сказав агентству фондовий менеджер Frankfurt-Trust Investment Раймунд Заксінгер, якщо в Греції будуть нові вибори, на них відносну більшість голосів можуть отримати радикальні ліві партії, що загрожує серйозними наслідками для банків і кредиторів.
Аналітик Capital Group написав, що програма дій опозиційної партії Сіріза, яка проводила в листопаді зустрічі з інвесторами в Лондоні – це “гірше, ніж комунізм”.
“Греція в наступні півроку може виявитися для глобальних ринків важливіша, ніж Росія/Україна в 2014 році, – сказав Financial Times головний економіст Renaissance Capital Чарльз Робертсон. – Можлива перемога Сіріза може змусити єврозону вибирати між бюджетним союзом (що означатиме списання боргів Греції) або першим виходом країни з єврозони “.
Як пише The Wall Street Journal, ризик приходу до влади радикальних політичних сил існує і в інших країнах Європи, зокрема в Іспанії.
Уряд Самараса саме вирішило форсувати події, щоб швидше вирішити політичну невизначеність в країні.
На цьому тижні міністри фінансів єврозони ухвалили рішення продовжити програму фінансової допомоги Греції ще на два місяці, до лютого, щоб дати Афінам і кредиторам в особі Єврокомісії, Європейського ЦБ і МВФ додатковий час для зняття розбіжностей по економічній програмі. Таким чином, у разі парламентських виборів (які можуть пройти в лютому) переговори про вихід з програми буде вести вже новий уряд.
Афіни з вересня не можуть отримати 7 млрд євро чергового кредитного траншу.
Бюджет Греції на майбутній рік, прийнятий парламентом в понеділок рано вранці, не отримав схвалення трійки кредиторів. Вони не вірять у те, що бюджет у результаті буде зведений з планованими дефіцитом в 0,2% ВВП, і пропонують додатково скоротити витрати на 2,5 млрд євро. Бюджет також передбачає зростання економіки країни на 2,9% і первинний профіцит на рівні 3% ВВП.
Раніше уряд Греції обіцяв громадянам, що 2014 стане останнім роком дії програми, в рамках якої Афіни змушені проводити заходи жорсткої економії і перебувати під постійним контролем кредиторів.
У загальній складності з 2010 року кредитори виділили Греції майже 245 млрд євро, її економіка змогла повернутися до підйому, і в третьому кварталі нинішнього року зростання її ВВП було кращим серед країн єврозони – 0,7% порівняно з попередніми трьома місяцями. За підсумками 2014 зростання може скласти 0,6-0,8%. Зовнішній борг досяг при цьому 177,7% ВВП. У майбутньому році бюджет передбачає скорочення цього показника до 171,4% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас