Тарифи на тепло знову окупають витрати виробництва лише на 90% - екс-глава Нацкомуслуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на тепло знову окупають витрати виробництва лише на 90% - екс-глава Нацкомуслуг

Енергетика
1434
Встановлені в липні 2014 для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) тарифи на тепло і гарячу воду через інфляцію та зростання вартості енергоресурсів в даний час покривають собівартість виробництва лише на лише 90%, заявив екс-глава Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг, реорганізована у вересні 2014 року) Сергій Дунайло.
“На сьогоднішній день, на жаль, тарифи знову окуповують 90%”, – сказав він під час “круглого столу” “План першочергових дій у столиці для оптимізації роботи системи житлово-комунального господарства в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги” в Києві у вівторок .
За словами С.Дунайла, тариф на тепло є на сьогодні вже економічно необґрунтованим, зокрема, у зв’язку зрослим рівнем інфляції з початку 2014 року, а також зростанням витрат виробників, вартості природного газу та електроенергії.
“Це час, коли тариф повинен окупати витрати, наступив, але, на жаль, станом на сьогоднішній день ті тарифи, які встановлені, вони вже нижче реальних витрат”, – зазначив він.
Зі свого боку комерційний директор ПАТ “Київенерго”, що експлуатує столичний енергокомплекс, Євген Бушма погодився з тезою, що тарифи для підприємств ТКЕ на сьогодні дійсно є економічно необгрунтованими в силу об’єктивних причин.
Як повідомлялося, на початку вересня С.Дунайло заявив, що тарифи підприємств ТКЕ на тепло і гарячу воду покривають собівартість виробництва лише на 92%.
Разом з тим 17 жовтня 2014 Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) встановила тарифи на послуги централізованого опалення з середнім рівнем 10-11 грн / кв. м і оплатою виключно в опалювальний сезон.
Раніше, в липні, Нацкомпослуг як регулятор, який встановлював тарифи в сфері теплопостачання до її реорганізації шляхом об’єднання з НКРЕКУ, підвищила тарифи на опалення для киян з 2,91-3,1 грн/кв.м. (протягом усього року) до 9,22 грн/кв.м. (протягом шести місяців).
Тоді ж Нацкомпослуг підвищила тариф на опалення для споживачів з лічильниками на 48-58% – до 375,3 грн / Гкал (з ПДВ). До того він був зафіксований на рівні 237,7-253,15 грн / Гкал (в залежності від термінів оплати).
В цілому Нацкомуслуг підвищила тарифи на тепло з 1 липня 2014 року в середньому по країні на 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас