Чи будуть купувати новорічні подарунки у кризу, та які? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи будуть купувати новорічні подарунки у кризу, та які?

Особисті фінанси
492
Згідно опитування різних агенцій щодо з’ясування потреб споживачів, приблизно 19% українців будуть навмисно заощаджувати та скорочувати витрати на новорічні подарунки. Так, традиційна категорія товарів, яка приносить найбільші прибутки у сезон передноворічних покупок, як смартфони та планшети, суттєво змінилася та пересунулася із сегменту преміум-пристріїв до бюджетних. І якщо напередодні 2014 року покупці обирали найкращі пропозиції, флагманські моделі, або на співвідношення якості та ціни, то у цьому році вирішуючим фактором покупки буде вартість ґаджету.
Провина тому три відомих фактори: знецінювання гривні на 50% (курс долару 15-16грн), політична криза та відсутність реальних реформ, які б сприяли на економічну ситуацію у країні, й війна на Сході, яка значно впливає на економіку у цілому. При цьому середня заробітна платня на Україні (вересень) становить лише 3509 грн — й при цій мізерній цифрі визначається зріст на 6,4% у порівнянні із останнім роком. Втім, це офіційні дані, а як відомо, у реальності справи ще гірші.
І якщо мало забезпечені українці почали суттєво заощаджувати на продуктах харчування та речах першої необхідності, як засоби особистої гігієни, побутової хімії, одягу, то основна маса мешканців великих міст, яких можна було б віднести до ядра покупців інтернет-магазинів, тобто із доходами від 5 тисяч й вище, із зростанням курсу долару вони почали скорочувати покупки та обирати товари В-брендів або мало відомі китайські. Й критерій вибору полягав лише у одній якийсь важливій рисі одночасно з доступною ціною.
Так, у категоріях традиційних новорічних подарунків — різних ґаджетів, побутовій дрібний техніки, парфумів, одягу та ювелірних прикрас — визначається зниження попиту. Планшети початкового рівню, у ціновій категорії від 150-170 доларів зараз знов можна віднести до товарів недешевим. Успіх фаблетів (смартфонів із діагоналлю від 5,5 дюймів) на азійському ринку не може повторитися на українському по той простий причині, що імпортні китайські фаблети у Україні коштують дорожче, ніж у себе на батьківщині. Тому, коли стоїть вибір між планшетом ( у межах 2000-2500грн) та універсальним пристроєм -фаблетом (від 2500грн), українці, в яких вже є початкового рівня смартфон, скоріше, оберуть планшет із більшій діагоналлю.
Кращим місцем покупок у кризовий період зазвичай залишаються інтернет-магазини. Й покупці активніше використовують такі сервіси, як сайти порівняння цін. Зверніть увагу, що на сайте price.ua зібрано кращі пропозиції, й купити планшет вигідніше значно простіше, маючи перед очима інформацію від декількох ведучих онлайн-магазинів.
Враховуючи особливості нашого менталітету, втім, не можна сказати, що напередодні новорічних свят споживачі цілком обмежать себе у шопінгу: покупки електроніки та побутової техніки, скоріше, стануть розумним вкладанням гривні й допоможуть таким чином відволіктися та відчути свята. Тому незначний сплеск сезонних покупок перед новим роком, мабуть, може бути останнім перед довгим, традиційно “мертвим” сезоном після свят. Відчуття погіршення рівня життя давно вже висить серед населення, й після нового року воно визначиться остаточно, оскільки купівельна спроможність населення суттєво скоротиться.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас