Українським тепличним господарствам загрожує банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським тепличним господарствам загрожує банкрутство

Аграрний ринок
2312
У наступному році частина українських тепличних господарств може збанкрутувати, вважає керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. «Ми прогнозуємо скорочення виробництва і не виключаємо банкрутства, в першу чергу – дрібних господарств, що займаються тепличним вирощуванням овочів», – конкретизувала вона.
Уже не дешевше імпорту
Цього року сезон вирощування тепличних огірків і помідорів в нашій країні завершений, а нові партії свіжих овочів до столу українців почнуть визрівати в кінці лютого (огірки) і березні-квітні (томати). До цього моменту, на думку Тетяни Гетьман, доживуть не всі тепличні комплекси.
Аналітики виділяють дві ключові проблеми: падіння експорту та підвищення собівартості. Тепличний сектор виявився найбільш вразливий після заборони з 22 жовтня експорту українських овочів і фруктів у Росію, на яку припадало 90% всього обсягу продажу українських тепличних овочів за кордон.
У той же час відразу на 40% подорожчав газ, ціна якого становить третину собівартості тепличних овочів. В результаті витрати на вирощування вітчизняного продукту тепер можна поріняти з ціною закупівлі імпортного, а якщо продавати дешевше – взагалі немає сенсу виробляти свій продукт. «Собівартість – це завжди проблема виробника, а не покупця», – підкреслила Гетьман.
У той же час через економічні проблеми купівельна спроможність населення знизилася майже в два рази і на дорогий товар просто не буде попиту. Наприклад, наприкінці осені імпортери прорахувалися і завезли огірків більше, ніж готовий був спожити ринок, і змушені були торгувати собі у збиток. «Вони привезли сюди відразу дуже багато і не врахували, що платоспроможний попит фактично впав удвічі. При собівартості імпорту 22-23 грн/кг цей товар доводилося реалізовувати по 15-17 грн / кг. У огірків термін реалізації максимум п’ять днів. Ось і торгували в збиток», – розповіла керівник проекту«АПК-Інформ: овочі та фрукти».
Без оптимізації прогорять
Але навіть без падіння попиту Україні все одно довелося б скорочувати кількість теплиць, так як їх продукція не може конкурувати за ціною з імпортом з Європи, вважають аналітики. Наприклад, радник ЮФ ILF з питань інвестиційного планування та стратегічного розвитку Яцек Аустен запевняє, що будівництво теплиць в Україні обходиться на 30-40% дорожче, ніж у Польщі, притому, що польські фермери можуть взяти кредит під низький відсоток на 10-15 років. «Я шукав будь-яку можливість, щоб зрозуміти, де можна здешевити виробництво тепличної продукції, але так і не зміг її знайти», – зазначив він.
З одного боку, оплата праці в Україні нижча, з іншого, на один гектар теплиці в Німеччині чи Польщі припадає 15-20 робітників, а в Україні – 50 осіб. Тому фонд оплати праці у нас більше, ніж у європейців. «Так ви не зможете конкурувати», – запевнив Яцек Аустен.
Тому він пропонує українським тепличним комплексам вже зараз працювати над суттєвим скороченням собівартості виробництва овочів, зокрема, автоматизувати і механізувати максимальну кількість процесів і підвищувати врожайність.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас