ФРС в грудні може змінити практику інформування ринків про плани щодо ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС в грудні може змінити практику інформування ринків про плани щодо ставки

Валюта
192
Керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) серйозно обговорює можливість відмови від формулювання про намір зберігати базову процентну ставку на близькому до нуля рівні протягом істотного періоду часу після завершення програми кількісного пом’якшення (QE), пише газета The Wall Street Journal.
Відмова від цього формулювання в заяві за підсумками засідання 16-17 грудня стане серйозною зміною тону ФРС, відзначають експерти.
Окремі представники керівництва американського ЦБ уже натякали на можливу відмову від формулювання, яка розглядається багатьма учасниками ринку як сигнал того, що Федрезерв не буде змінювати розмір ставки, принаймні, ще шість місяців.
“Стає дедалі очевиднішим, що ми стали ближче до відмови від цього формулювання, ніж були кілька місяців тому”, – заявив заступник голови ФРС Стенлі Фішер в інтерв’ю WSJ.
Глава Федерального резервного банку (ФРБ) Нью-Йорка Вільям Дадлі в своїх виступах останнім часом уникав використовувати це формулювання, зазначаючи, що Федрезерву треба “бути терплячим” в плані підвищення ставки.
Президент ФРБ Атланти Д.Локхарт зазначив, виступаючи в понеділок, що його влаштовує формулювання про намір ФРС утримувати базову ставку на нинішньому рівні протягом тривалого часу після завершення програми QE.
Керівництву ФРС необхідно виробити новий підхід до інформування фінансових ринків про свої наміри щодо ставки, що не прив’язуючи своє рішення до певного тимчасового діапазону, пише WSJ.
Американський ЦБ утримує базову ставку на рівні 0-0,25% річних з грудня 2008 року.
“Рішення про підйом ставки, коли воно буде прийнято, стане історичним”, – заявив Д.Локхарт.
ФРС вже зробила ряд кроків до відходу від ультрастимулюючої кредитно-грошової політики. У жовтні вона завершила програму кількісного пом’якшення, покликану підтримати економічний підйом США.
Більшість представників американського ЦБ вважають, що економіка США є достатньо сильною для підйому базової ставки в середині наступного року, однак ряд факторів змушує їх зберігати обережність.
Так, незважаючи на стійке поліпшення ринку праці та прискорення темпів економічного підйому, інфляція в США залишається нижче цільового показника ФРС на тлі зміцнення долара і різкого падіння цін на нафту.
Багато експертів вважають, однак, що низька інфляція є тимчасовим явищем, і її темпи з часом прискоряться, у той час як падіння цін на нафту надасть підтримку економіці.
Прес-конференція глави ФРС Джанет Йеллен за підсумками грудневого засідання, яка стане останньою у цьому році, а наступна відбудеться тільки в березні 2015 року.
Таким чином, у випадку, якщо Федрезерв не відмовиться від формулювання про намір утримувати базову ставку на нинішньому рівні протягом тривалого часу після завершення QE в грудні, це може бути сприйнято ринками як сигнал про намір ЦБ відкласти підйом ставки до другої половини наступного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас